Egy 17 éves tüntetőre annyi könnygázt fújtak, hogy órákig nem bírta kinyitni a szemét

2023. május 4. – 19:42

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút adott a 444-nek Hidász Máté, az a fiatal, akit a szerda esti tüntetésen rendőrök közvetlen közelről fújtak le könnygázzal, majd bevittek a Gyorskocsi utcai rendőrségre.

Az oktatás ügyéért tüntető diákok és rohamrendőrök szerda este csaptak össze a budai Várban Orbán Viktor kormányfő hivatala közelében. Néhányan megpróbáltak a közeli építési terület ideiglenes kerítésének megbontásával közelebb jutni a Karmelitához, ekkor csaptak össze a rendőrökkel, akik könnygázt is bevetettek.

A 17 éves fiú azt mondta a lapnak, hogy azért is ment oda a kordonbontáshoz, mert segíteni akart egy másik fiúnak. „Magas vagyok, meg egy picit izmosabb, és akkor gondoltam, hogy ne egy 150 centis gyereket szedjenek szét ott a rendőrök”, mondta Hidász, aki tagja az Egységes Diákfrontnak.

„Azt hittem, vége a rohamnak, de amikor felnéztem, egyenesen az arcomba kaptam a könnygázt” – mondta a tinédzser, hozzátéve, hogy ezután belekapaszkodott a kordon egyik támasztórúdjába. A fiatalt aztán a rendőrök lerángatták a rúdról és megbilincselték. A TASZ jogásza szerint Hidász „háttal állt a rendőröknek, és úgy kapaszkodott a csőbe, a testhelyzete is azt támasztja alá, hogy nem erőszakosan, aktívan állt ellen a rendőröknek. Inkább próbálta meghúzni magát ott oldalt”. A rendőrök elvitték az állítólag a fiú segítségére siető momentumos Tompos Mártont is.

Hidász Máté a tüntetésen – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Hidász Máté a tüntetésen – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Hidász Máté a tüntetésen – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Hidász azt mondta, megzúzódott a karja, és mivel szívbeteg és asztmatikus tünetei is vannak, a Szent János Kórházba szállították kivizsgálásra.

A fiatal fiú annyi könnygázt kapott, hogy órákig nem bírta kinyitni a szemét, égett az arca, és a kórházban és a rendőrautóban is csípte a hajából párolgó könnygáz a vele egy térben levőket.

A kórházból vitték át később a Gyorskocsi utcai rendőrségre, ahol Hidász elmondása szerint nem nagyon történt vele semmi, ki se hallgatták, és végül sok várakozás után hajnali 4 körül elengedték.

„A rendőrök azt mondták, hogy ebből nem lesz semmilyen ügy, mivel sem hivatalos személy elleni erőszak, sem pedig rongálás nem volt a számlámon”. Hallotta, ahogy nézik a felvételeket a rendőrök, és mondják, hogy ezeken Hidász nem igazán csinál semmit. Ügyvédje elmondása szerint nem gyanúsított – írja a 444.

„… Értem én, hogy valakinek az a parancsa, hogy oszlassa a tömeget, akár könnygázzal, engem az zavar, hogy ezt valaki parancsba adja” – mondta utólag az esetről Hidász.

A fiatal fiú egyébként egy katolikus gimnázium diákja, édesapja pedig felszentelt diakónus. „Őszintén megmondom: keresztény emberként ott, az éjszakában azon gondolkodtam, hol vannak a Fidesz képviselői, miért nem kapunk jogsegélyt épp attól a szervezettől, amely magát kereszténynek nevezi” – mondta a Szemléleknek az édesapa.

A tüntetésről szóló videós összefoglalónkat itt láthatják:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!