Riporterek Határok Nélkül: Minimálisan javult a sajtószabadság helyzete Magyarországon

2023. május 3. – 08:51

Másolás

Vágólapra másolva

59,8 pontról 62,96 pontra javult Magyarország teljesítménye a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi újságíró-szervezet sajtószabadságról szóló 2023-as jelentésében. Ezt minden évben május 3-án, a sajtószabadság világnapján adják ki, Magyarország most 180 országból a 85. helyről a 72.-re küzdötte fel magát, de ezzel a jelentés szerint még mindig a „problémás” kategóriába tartozik.

A dokumentum kiemeli, hogy a magyar helyzet a törvényi szabályozás, a szociokulturális környezet és az újságírók biztonsága szempontjából egész jó, ezzel szemben kifejezetten rossz politikai és gazdasági szempontból. Ez utóbbiról leírják, hogy a sajtó nagy részét a KESMA-ba szervezve egy hatalmi szervezet szerezte meg a befolyást a nyilvánosság nagy része felett. Azt is írják, hogy „a független média fenntartható finanszírozását veszélyezteti, hogy az állami hirdetések diszkriminatív módon a kormánypárti csatornákhoz kerülnek”. Ennek ellenére az idei magyar javulás nagyrészt azzal magyarázható, hogy a média gazdasági helyzetét jelentősen jobbnak látják, mint látták tavaly.

Magyarország most már második éve tud jelentőset ugrani a listán (összesen 92. helyről a 72. helyre), ennek fő oka, hogy a világ számos országában drasztikusan romlik a sajtó helyzete. A jelentés szerint ma már csak nyolc ország van, amelyben jó körülmények között működhet a sajtó, ezek mindegyike Európában van. A listát Norvégia, Írország és Dánia vezeti, és a legvégén Vietnám, Kína és Észak-Korea vannak.

Az idei jelentés kiemeli, hogy a sajtó helyzetét az egész világon megnehezíti a fake content terjedése, tehát hogy politikai szereplők hamis tartalmat állítanak elő és terjesztenek céljaik elérése érdekében. Azt írják: „Elmosódik a különbség igaz és hamis, valódi és mesterséges, tények és hazugságok között, ami veszélyezteti az információhoz való jogot. A tartalom manipulálásának példátlan lehetőségét arra használják, hogy aláássák a minőségi újságírás megtestesítőit, és gyengítsék magát az újságírást.”

A teljes jelentés a listával itt olvasható, a tavalyi beszámolónk pedig ezen a linken.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknekaz angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!