Erdő nélküli lombkoronasétány: beperelte az Átlátszót a nyírmártonfalvai polgármester

2023. május 3. – 11:30

Másolás

Vágólapra másolva

Beperelte az Átlátszót Filemon Mihály nyírmártonfalvai polgármester, miután a lap nem tett eleget a helyreigazítási kérelmének – írja az Átlátszó.

Nyírmártonfalva arról lett országszerte ismert, hogy itt épült meg 60 millió forintos uniós támogatásból egy lombkoronasétány, ami körül aztán kivágták az erdőt. Az építményről tehát tökéletes kilátás nyílik a pusztára. A teljesen értelmetlen beruházás a polgármester tulajdonában álló területen áll.

Filemon április elején kért helyreigazítást. Állítása szerint egy forintot sem kapott még meg a lombkoronasétányra kért uniós támogatásból, nem kapott félmilliárd forintot vagy ahhoz közelítő összeget erdőtelepítési támogatásként 2022-ben, a felépített faszerkezet pedig nem 50, hanem 80 méter hosszú. Az Átlátszó arra hivatkozva nem tett eleget a helyreigazítási kérelemnek, hogy a kifogásolt adatokat állami nyilvántartásokból idézte, a polgármester pedig a cikkük megjelenése előtt nem reagált a megkeresésekre.

A polgármester nem nyugodott bele a lap döntésébe, és bírósághoz fordult.

Filemon az Átlátszó kiadóját és szerkesztőségét is pereli, helyreigazítást és bocsánatkérést követel. A per első tárgyalása jövő pénteken lesz a Fővárosi Törvényszéken.

„Az Átlátszó kitart amellett, hogy a kifogásolt adatokat állami nyilvántartásokból idéztük, amikor pedig arról számoltunk be, hogy a polgármester uniós támogatást kapott a lombkorona sétányra, akkor a valóságnak megfelelően tájékoztattuk az olvasóinkat, és ezt a bíróságon is bizonyítani tudjuk. Ugyanis az a valóság, hogy Filemon uniós pénzre pályázott, azt elnyerte, és ezért építette meg a lombkorona sétányt; az, hogy ezt a pénzt kifizették-e már vagy később fogják, teljesen lényegtelen” – írja a lap.

Filemon a keresetlevelében azt írja, a lap a kifogásolt cikk „nem a polgármesteri tevékenységével, hanem a magánéletével függ össze”, ezért a személyiségi jogait, jó hírnevét is megsértették.

A polgármester egyébként korábban azzal is fenyegetőzött, hogy nemcsak az Átlátszót, de minden médiumot feljelent, amely tudósít az ügyről.

Nyírmártonfalván meglehetősen feszült a helyzet, kedden került nyilvánosságra egy hangfelvétel, amin az hallható, hogy a fideszes polgármester telefonon vonta kérdőre, majd az irodájába hívatta azt a szociális gondozóként, közmunkásként dolgozó nőt, aki egy nevetős szmájlit rakott a Facebookon egy ismerőse képe alá, amin a fák nélküli lombkoronasétány volt látható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!