Helyreigazítást akar az erdő nélküli lombkoronasétány miatt a polgármester, az Átlátszó nem enged

2023. április 4. – 18:22

Másolás

Vágólapra másolva

Egy forintot sem kapott még meg a lombkoronasétányra kért 60 millió forintos uniós támogatásból, nem kapott félmilliárd forintot vagy ahhoz közelítő összeget erdőtelepítési támogatásként 2022-ben, a felépített faszerkezet pedig nem 50, hanem 80 méter hosszú – írta az Átlátszónak küldött helyreigazítási kérelmében Filemon Mihály, nyírmártonfalvai polgármester.

Mint az Átlátszó videóriportja alapján a Telex is megírta: a Debrecentől 30 kilométerre fekvő Nyírmártonfalván egy uniós projektnek köszönhetően olyan helyen épült meg egy lombkoronasétány, ahol az egész erdőt tarra vágták. A teljesen értelmetlen beruházás a polgármester tulajdonában álló területen áll. Az Átlátszó oknyomozó portál nem tesz eleget a kérésnek, mert a kifogásolt adatokat állami nyilvántartásokból idézte, a polgármester pedig a cikkük megjelenése előtt nem reagált a megkeresésekre.

Az Átlátszó az ügy feldolgozása előtt különböző módokon próbálta meg elérni a polgármestert. Keresték emailben, amire nem reagált. Szerették volna, ha a videójukban szerepel, de arra sem vállalkozott. Keresték a polgármesteri hivatalban és a közel 50 millió forintnyi uniós pénzzel támogatott vendégházánál is, de hiába.

Miután az ügyből országos botrány lett, Filemon most küldte el helyreigazítási kérelmét az Átlátszónak. Szerinte nem igaz, hogy uniós pénzből építette a létesítményt, mert még nem folyósították a lombkoronasétányra megítélt támogatást. Állítása szerint az uniós pályázati honlapon szereplő közel félmilliárdos erdősítési támogatása sem stimmel. Kifogásolja azt is, hogy az Átlátszó azt írta a közbeszerzési értesítő alapján, hogy a sétányt 50 méter hosszúra tervezték, viszont a létesítmény a valóságban 80 méter hosszú.

Az oknyomozó portál azt írja: az a valóság, hogy Filemon uniós pénzre pályázott, azt elnyerte, és ezért építette meg a lombkoronasétányt. Az, hogy ezt a pénzt kifizették-e már, vagy később fogják, teljesen lényegtelen az ügy szempontjából. Az Átlátszó kitart amellett, hogy a valóságnak megfelelően tájékoztatták az olvasóikat, és ezt a bíróságon is bizonyítani tudják.

Filemon az ügy nyilvánosságra kerülése után azt nyilatkozta: a pályázatot 2017 végén, 2018 elején adták be, és az elbírálása négy évbe került. Közben a területen az erdőt ki kellett vágni, de a helyén majd új erdő lesz. Azt is mondta: az uniós támogatásról szóló értesítést 2021-ben kapta meg, és mivel a 2017-es építőipari árak köszönőviszonyban sincsenek a 2021-22-esekkel, nem nyerészkedtek, hanem ebbe a projektbe pénzt raktak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!