Letörölte a Fortepan azokat a fotókat, amikre az MTVA igényt tartott

2023. május 2. – 11:46

Másolás

Vágólapra másolva

Visszautasította Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója, hogy bármilyen beszélgetést folytasson a Fortepannal a legnagyobb magyar archívfotó-gyűjtemény nyilvánosságáról, írja a Válasz Online. A lapnak adott interjújában Tamási Miklós, a Fortepan alapítója azt mondta, letörölték azokat a fényképeket, amelyekre az MTVA igényt tartott.

Ahogy arról a Telexen is írtunk, a Fortepan és az MTVA között akkor alakult ki konfliktus, amikor a Fortepan megkapta Bauer Sándor fotóriporter családjától a szerző hagyatékát, és az oldal feldolgozta a főleg negatívokból álló gyűjteményt. Az MTVA szerint a családi hagyaték nem jogosít fel senkit arra, hogy nyilvánosan közzétegyen fotókat, a képek térítés fejében elérhetők a Magyar Távirati Iroda archívumában.

Tamási Miklós a Válasz Online-nak azt mondta, hogy a 180 ezres archívum 30 fotóját távolították el az MTVA felszólítására, de a történet szerinte nem is elsősorban erről a harminc képről szól, hanem inkább arról, hogy „a múltunk dokumentumai láthatóak és akár publikálhatóak legyenek”. „Hogy egész életművek, többek közt az MTI egykori fotósainak életművei, ne merüljenek feledésbe, megjelenjenek cikkekben, könyvekben, a közösségi média felületein” – mondta a lapnak Tamási.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!