Egy „közpénzből gazdálkodó részvénytársaság” egy csomó képet töröltetne a Fortepanról

2023. április 4. – 19:27

Egy „közpénzből gazdálkodó részvénytársaság” egy csomó képet töröltetne a Fortepanról
A Magyar Rádió korábbi épülete a VIII. kerületi Bródy Sándor utca 5-7. szám alatt – Fotó: Róka László / MTVA

Másolás

Vágólapra másolva

A Fortepan alapító főszerkesztője, Tamási Miklós egy nyílt levélben reagált egy megkeresésre, amiben az oldal szerint „egy magát megnevezni nem kívánó, közfeladatokat ellátó és közpénzből gazdálkodó részvénytársaság” bírósággal fenyegette meg a Fortepant.

Bár szó szerint Tamási nem írja le, hogy pontosan kitől jött a levél, mert a feladó levele „teljes titokban tartását követelte”, a Fortepan főszerkesztője válaszlevelét dr. Tarr Péternek címezte. Ugyan konkrétan nem említi a munkahelyét, de az MTVA Jogi és Szerződéskezelő Irodáját egy bizonyos dr. Tarr Péter vezeti. Tamási a levélben többször is említi az MTI-t az MTVA-t és a Magyar Televíziót, úgyhogy az esettel kapcsolatban küldtünk kérdéseket az MTVA Jogi és Szerződéskezelő Irodájának. Ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

Tamási felsorolása alapján olyan fényképek törlésére szólították fel a Fortepant, amiknek valamilyen formában köze van az MTVA-hoz, például egy gyűjteményt, amit „egy, a Magyar Rádiónál évtizedekig dolgozó szerkesztő mentette meg a kidobástól a Bródy Sándor utcai épületből”, de olyan képeket s, amiken Kudlik Júlia, Vitray Tamás vagy Jeles András szerepel.

A Fortepan Bauer Sándor fotóriporter családjától megkapta a szerző hagyatékát, így az oldal feldolgozta a főleg negatívokból álló gyűjteményt. Az eredeti levél írója ezeket is törölné, de sok más képet is, amiknek a negatívjai mind a Fortepannál vannak.

„Tisztában vagyunk vele, hogy jogi értelemben – leszámítva a lomtalanításon talált képet – egyik fotó közléséhez sincs jogunk”

– írja Tamási, viszont úgy érzi, hogy „a magyar vizuális történelem olyan dokumentumait szeretnék elérhetetlenné tenni, amiket fontos látni az olvasóknak, kutatóknak, újságíróknak”.

„Az MTVA gyűjteményéből ezek a képek – ha fellelhetőek – csak korlátozásokkal és térítés ellenében közölhetőek. Megítélésem szerint minden fotó, ami az államszocializmus évtizedei alatt közpénzen készült, szabad és ingyenes felhasználással kell elérhető legyen. Akadályok és korlátozások helyett örüljünk annak, ha az utókor érdeklődik a XX. század eseményei, személyiségei, helyszínei iránt. Legyen ez a svábok kitelepítése, Kudlik Júlia műsorvezető, vagy a Móricz Zsigmond körtéri HÉV állomás.”

Emiatt Tamási azt javasolja, hogy bírósági per helyett inkább dolgozzanak együtt azon, hogy az MTI és a Fortepan képgyűjteménye közelebb kerüljön egymáshoz, hogy közösen láthassák és értelmezhessék a 20. századot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!