MTVA a Fortepannak: A családi hagyaték nem jogosít fel senkit arra, hogy nyilvánosan közzétegyen fotókat

2023. április 5. – 17:47

MTVA a Fortepannak: A családi hagyaték nem jogosít fel senkit arra, hogy nyilvánosan közzétegyen fotókat
Lisznyai utca 28., MTI Fotólabor 1976-ban – Forrás: Uvaterv / Fortepan

Másolás

Vágólapra másolva

Az MTVA Sajtó és Marketing Iroda közleménnyel reagált a Fortepan keddi nyílt levelére, amiben Tamási Miklós arról írt, hogy „egy magát megnevezni nem kívánó, közfeladatokat ellátó és közpénzből gazdálkodó részvénytársaság” bírósággal fenyegette meg a Fortepant, és töröltetni kívánt több náluk elérhető fotót.

Az MTVA közleményében kijelenti, hogy a lomtalanításon talált fotók, amik a Rádió és Televízió Újságnak készültek, az MTVA szellemi tulajdonjogával érintettek lehetnek, „hiába szerzi meg azokat bárki vitatható körülmények között esetleges kidobástól tartva”.

„A lomtalanítás során vagy családi hagyatékból előkerülő negatívok és pozitív, kinyomtatott képek, azok másolatai feletti rendelkezés sem jogosít fel senkit arra, hogy azokat (a szabad felhasználási esetkörökön túlmutatóan) nyilvánosan közzé tegye, ha azok igazolhatóan a közszolgálati médiavagyon részét képezik”

– írják.

Az MTVA felhívja a figyelmet arra, hogy az állami cégnek is van szabadon elérhető archívuma, amivel bárki a „Nemzeti Fotótár szerkesztője lehet,” ha regisztrál.

Ahogy kedden írtuk, Tamási felsorolása alapján olyan fényképek törlésére szólították fel a Fortepant, amiknek valamilyen formában köze van az MTVA-hoz, például egy gyűjteményt, amit „egy, a Magyar Rádiónál évtizedekig dolgozó szerkesztő mentette meg a kidobástól a Bródy Sándor utcai épületből”, de olyan képeket is, amiken Kudlik Júlia, Vitray Tamás vagy Jeles András szerepel. Tamási nem nevezte meg eredetileg az MTVA-t, de a szöveg kontextusából ki lehetett következtetni, melyik állami részvénytársaságról lehet szó.

A Fortepan Bauer Sándor fotóriporter családjától megkapta a szerző hagyatékát, így az oldal feldolgozta a főleg negatívokból álló gyűjteményt. Az MTVA ezeket is törölné, de sok más képet is, amiknek a negatívjai mind a Fortepannál vannak. Ezek a képek térítés fejében elérhetők a Magyar Távirati Iroda archívumában.

Az MTVA közleménye változtatások nélkül:

Az MTVA Archívum szabadon elérhető, de nem szabad préda

Együttérzést keltő és kedves, de a szerzői jogot teljes mértékben figyelmen kívül hagyó elképzelés a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Archívumában őrzött fotó és egyéb sajtóanyagok korlátlan, bárki vagy bármilyen felület általi közzétételére vonatkozó követelőzés, amelynek teljesítése hosszú távon egyet jelent az MTI, mint Európa egyik legnagyobb múltú hírügynöksége fotóértékesítési tevékenységének megszüntetésével. A közmédia az MTVA Archívum oldalon több mint 324 ezer képet és csaknem egymillió sajtóanyagot tett mindenki számára elérhetővé.

A közmédia feladata és kötelezettsége a rábízott médiavagyon védelme, és az azzal történő mindennemű visszaélésekkel szembeni fellépés. Ennek szellemében a közszolgálati médiaszolgáltató archívumában őrzött képek, valamint a televíziós, rádiós és egyéb sajtóanyagok tárolása, digitalizációja professzionális körülmények között történik, amelynek bárki által ingyenesen elérhető felülete a https://archivum.mtva.hu oldal. A közzétett képek szabadon kereshetők, másolhatók és megoszthatók a közösségi média felületein. Az MTI ugyanakkor – hasonlóan a világ valamennyi azonos profilú szervezetéhez – fotóügynökségi mivoltából adódóan nem teszi szabadon elérhetővé a termékeit.

Az MTVA szellemi tulajdonjogával érintettek lehetnek a Rádió és Televízió Újság fotói is, hiába szerzi meg azokat bárki vitatható körülmények között esetleges kidobástól tartva, és „ajánlja fel” azokat a köz javára. A Rádió és Televízió Újság teljes gyűjteménye szintén mindenki számára szabadon és ingyenesen elérhető az MTVA Archívumban. A lomtalanítás során vagy családi hagyatékból előkerülő negatívok és pozitív, kinyomtatott képek, azok másolatai feletti rendelkezés sem jogosít fel senkit arra, hogy azokat (a szabad felhasználási esetkörökön túlmutatóan) nyilvánosan közzé tegye, ha azok igazolhatóan a közszolgálati médiavagyon részét képezik. Márpedig az MTVA csak és kizárólag olyan alkotások esetében lép fel a rá bízott vagyon védelmében, amelyek jogosultságával minden kétséget kizáróan rendelkezik. Az MTI korábbi munkatársainak munkavégzése során készített, és valamilyen oknál fogva családi hagyatékba került képeit sem sajátíthatja ki senki magának, mert azok szellemi tulajdonjogát az eredeti példányokkal bizonyíthatóan rendelkező MTVA Archívum bírja.

Az MTVA Archívuma mindenki előtt nyitott, bárki lehet a Nemzeti Fotótár szerkesztője, amelyhez mindössze annyit kell tennie, hogy az alábbi leírásnak megfelelően regisztrál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!