Ferenc pápa megölelte Hilarion orosz pátriárkát, és megcsókolta a mellkeresztjét

2023. április 30. – 11:46

Másolás

Vágólapra másolva

Budapesten találkozott szombaton Ferenc pápa és Hilarion Alfejev orosz metropolita, a magyarországi orosz ortodox egyházmegye kormányzója – írja a Magyar Kurír. A lap szerint a Szentatya öleléssel fogadta Budapest és Magyarország metropolitáját, és megcsókolta a mellkeresztjét.

Hilarion metropolita 2022 júniusa óta viseli tisztségét, előtte a moszkvai patriarkátus külső egyházi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője, gyakorlatilag Kirill moszkvai pátriárka külügyi képviselője volt 13 évig. Júniusban azonban felmentették volokolamszki metropolitai feladatai alól, az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusának állandó tagjaként betöltött tisztségéből és a Szent Cirill és Metód Felsőfokú Tanulmányok Intézetének rektori tisztségéből is.

Ferenc pápa és Hilarion metropolita a 2021. október 6-i találkozójukon – Fotó: Handout / AFP / Vatican Media
Ferenc pápa és Hilarion metropolita a 2021. október 6-i találkozójukon – Fotó: Handout / AFP / Vatican Media

Szombaton a budapesti nunciatúrán, Ferenc pápa ideiglenes rezidenciáján találkoztak, bár ez nem szerepelt a napirenden. Nagyjából húsz percig beszélgettek egy tolmács segítségével, a Vatikán szerint szívélyes hangvételben. A találkozóról a Vatican News több képet is közölt. Nem most találkoztak először. Ferenc pápa 2021 októberében a Vatikánban fogadta Hilariont.

A hírszerzési témákra specializálódott Intelligence Online 2022 szeptemberében azt írta, hogy Hilarion valószínűleg azért került Magyarországra, mert itt védelmet élvez a szankciókkal szemben. Kirill pátriárka jobbkeze így itt nyugodtan intézheti az ingatlan- és pénzügyeit. Az orosz egyházi vezetőt nem sokkal azután küldték Budapestre, hogy a magyar kormány megvédte a háborút nyíltan támogató egyházfőt, Kirill pátriárkát, aki a magyar vétónak köszönhetően lekerült az Európai Unió szankciós listájáról. Szeptember végén Kirill egy orosz egyházi kitüntetést küldött Semjén Zsoltnak, amit a metropolita adott át a miniszterelnök-helyettesnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!