Ferenc pápa az autóival üzeni: a luxus fölösleges

2023. április 28. – 19:52

Ferenc pápa az autóival üzeni: a luxus fölösleges
A Ferenc pápát szállító Fiat 500X a Liszt Ferenc repülőtéren – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Biztonsági okokból az utolsó percig titokban tartották, hogy milyen autóba segítik majd be Ferenc pápát, miután repülőgépe pénteken, délelőtt tíz óra körül leszáll Budapesten, de aki 2013-as beiktatása óta követte az idén nyolcvanhat éves egyházfő nyilatkozatait, kevésbé lepődött meg,

amikor megpillantotta a minden luxustól mentes Fiat 500X Sportot,

amellyel a pápa fontos üzenetet küld mindenkinek, aki legalább életében egyszer valamilyen nagy, elegáns, erős és méregdrága autó birtokbavételével akar indokolatlan személyes teret hasítani a mindenségből. Ez az idős férfi bármit választhatna, mégis azt fejezi ki: az előkelő márkákkal járó státusz ígérete hamis.

Nézzük a vonuló a konvojt, a küldöttség tagjai, sőt, a másodrendű fegyveresek is Mercedes limuzinokban és mikrobuszokban követik őszentsége Fiatját, és nem találunk túl sok hasonló példát a világ meghatározó alakjainak szokásrendjében. Az autó a huszadik század kezdete óta első számú társadalmi rangjelzés, kulturális kód amely elhelyezi használóját a fejekben. Azt ugyanis mindenki érti, amikor puffannak a súlyos ajtók, majd elhalad a látótér széléig az ötméteres fényűzés.

Pontosan érzik ezt vezető politikusok, páncélzat mögött gördülő diktátorok, futballisták, adócsalók és városszéli autókereskedők, de maga az egyház is, ezért éles kanyar után jutottunk a motorizált pápaszállítás kezdeteitől a fiatos minimalizmusig. Talán Ferencet nem zavarják a komor műanyagburkolatok az utasterében? Nem hiányzik neki a tágas helykínálat, az illatozó bőrkárpit és a masszázsfunkció? Nem tart attól, hogy értékes lájkokat tékozol el, ha egy guruló krumpliból száll ki? Könnyű a válasz: nem.

Száz éve használnak autót a pápák, vagyis a közlekedésükhöz, illetve reprezentációs célokra rendszeresített típusok, a pápamobilok, a korai évtizedek kivételével végigkövették az automobilizmus történetét. A korábbi egyházfőket hagyományosan hordozószékben vitték körbe a hívek közt és díszes hintókon jártak. Bár New York püspöke már az 1900-as évek elején adományozott a Vatikánnak egy Itala típust, X. Pius nem szerette az autókat, ezért csak utóda bukkant fel rendszeresen autóval, sőt, XI. Pius sokszor maga vezette az akkori Fiat Bianchi Tipo 15-öt, ahogy erről az Autószektor cikkében is írnak.

Ferenc pápa 2014. április 2-án nagycsütörtökön egy Ford Focussal – Fotó: Alberto Pizzoli / AFP
Ferenc pápa 2014. április 2-án nagycsütörtökön egy Ford Focussal – Fotó: Alberto Pizzoli / AFP

A következő évtizedek története sem utal arra, hogy a Vatikán legfontosabb lakói megvetnék a fényűzést. Az egyedileg átalakított, főként olasz gyártmányok, köztük számos Fiat után kicsit megszaladt a járműflotta összetétele. Az SCV 1 rendszám, amelyben a három betű a Vatikánváros (Status Civitatis Vaticanae) elnevezésére utal, a hatvanas években egy Mercedes 600-ra került, noha nem ez volt az első a német luxusautó-gyártótól, amellyel a megváltó földi helytartója közlekedett és mára a cég közel száz éve szállít autókat Róma előkelőségeinek.

Most összesen negyven darabból áll a szűkebb vatikáni járműpark, de számos példány Afrikában, vagy éppen az Egyesült Államokban áll készenlétben, és csak körülbelül 15-20 különböző jármű szolgál Rómában.

Ferenc pápa egy korai nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy rossz érzések környékezik, amikor egy papot vagy nővért lát fényűző autóban. Arra kérte ezért az egyház vezetőit, hogy gondoljanak az éhezőkre, akiket felkeresnek, legyenek alázatosak és válasszanak szerény típusokat. 2017-ben a Lamborghini próbálta meghackelni a nagy kinyilatkoztatást, de a gyártótól ajándékba kapott, majd a szentatya kézjegyével ellátott Huracán sportkocsit elárverezték. A befolyt több mint 700 ezer eurót jótékony célokra fordították, így a rafinált termékelhelyezés nem bizonyult tartósnak.

Ferenc pápa és a fehér Lamborghini – Fotó: Especial / AFP
Ferenc pápa és a fehér Lamborghini – Fotó: Especial / AFP

Nem puszta szómágia volt a pápa részéről a célszerűség szentesítése. Megválasztása előtt, majd ezt követően egy kétezres évekbeli Ford Focust használt, amelyet az autó húsz éves koráig megtartott. Egyszer kapott egy ősrégi, 300 ezer kilométert futott Renault 4-et is, amit egy ideig maga vezetett a közelben.

Vélhetően a Fordot váltotta az először a 2015-ös egyesült államokbeli látogatásán bemutatott Fiat 500L, az egyik leggyakoribb, akkortájt mindössze ötmillió forint körüli áron kapható tágas családi autó. Az 500L nem a típus műszaki vagy formai jellegzetességei miatt került képbe, hanem mert erről sem hiheti senki, hogy kilóg a tömegek lehetőségei közül, illetve mert nem kell mélyre ülnie benne az utasnak, vagyis minden adottsága kedvez az idős Ferenc szükségleteinek.

Szerénység és egyszerűség, csupán ezeket köti ki beosztottai számára, vagyis sem az egyes márkákat, sem a típusokat nem részesíti előnyben a többihez képest, ahogy ezt a vatikáni szóvivő mondta a The Washington Postnak, amikor Ferenc pápa Amerikában sokkolta a lakosságot a fiatozással.

Bizonyos szempontból ezt az irányt követi a mostani, felszereltségtől függően mindössze 9,5-12,5 millió forintért kapható 500X is, hiszen a 2014-ben bemutatott kompakt, ötajtós átlagautó éppúgy alkalmatlan a jómód mutatására, mint az L, amelynek gyártását időközben befejezték Olaszországban. Olyan montázshatást képez a vonulások során, vagy amikor együtt parkol az állami vezetők szolgálati autóival, hogy annál pontosabb elhatárolódást elképzelni is nehéz, és ez semmiképpen nem a pápa számára kínos a globális felmelegedés és a 2,5 tonnás hobbiterepjárók korában.

Nem csupán a tucat-Fiatokat használja rendszeresen a lassan popkulturális ikonná váló pápa, hiszen bennük sem állva, sem kerekesszékben ülve nem láthatják hívei, amikor a Szent Péter téren vagy Budapesten, a Kossuth téren mutatkozik. A lépésben megtett körökre az elmúlt évtizedekben már egyedi pápamobilokat építettek, így például II. János Pál számára, a nyolcvanas évektől többnyire a Mercedes G-osztályt, egy eredetileg a hadsereg számára kifejlesztett, teherautószerű alvázra konstruált puritán terepjárót rendszeresítettek. Ennek hátsó részét úgy alakították át, hogy elférjen az emelvény, amelyre lépcsőkön jutott fel a pápa és így gördült vele körbe a Svájci gárdistákból álló testőrség gyűrűjében a fehér Mercedes.

A Mercedes G-osztállyal – Fotó: Filippo Monteforte / AFP
A Mercedes G-osztállyal – Fotó: Filippo Monteforte / AFP

A G-osztályra azt követően került golyóálló üveglapokkal határolt fülke, hogy Mehmet Ali Ağca 1981-ben, Rómában négy lövést adott le II. János Pálra egy kilenc milliméteres pisztolyból, miközben ő egy nyitott Fiat terepjáróban foglalt helyet. Két lövés találta el, mielőtt a biztonsági szolgálat ártalmatlanította a támadót. A következő években voltak angol Leyland teherautóból átalakított pápamobilok, illetve páncélozott Range Rover és még egy sor speciális jármű, amikor pedig a lengyel származású II. János Pál Spanyolországba látogatott, egy Seat (eredetileg Fiat) Pandából építettek neki közlekedési eszközt.

A sorban szerepelt számos újabb Mercedes, sőt, a hosszabb utakra XVI. Benedek pápa BMW-be ült, utódja, Ferenc pedig sokszor egy Jeep-alapú pápamobilt használ. Ő már nem kért a golyóálló kabinból, ezért legfeljebb esővédő tetőt húznak fölé, ha szükséges.

A Ferenc jelentette másik fordulat szintén meglepő, mert bár mostani autói benzinesek, és amikor Romániába utazott, egy egyedi, dízel Dacia Duster terepjáróval készültek vendéglátói, de ahhoz alig nyúltak hozzá, jóformán csak egy plexilapot hajtogattak valahogy a tetejére és leültették a karosszériát. Később Japánból kapott egy Toyota Mirait, a világ első hidrogénhajtású szériagyártású autóját, amelyre valahogy sikerült felszerelni a morbid emelvényt.

Ez a típus és a szintén Ferenc időszakához köthető kevés villanyautó egy másik, a regnálásának kezdete óta fontos állítását húzza alá: fontos a környezet és még a keresztény világ szimbolikus alakja sem hagyhatja figyelmen kívül a bolygó állapotát. Várható, hogy a működése során vízgőzt pöfögő Toyota által kijelölt irányt követik majd a további pápai járművek is ezután.

Miguel Fonseca, a Toyota Motor Europe vezető alelnöke, Mauro Caruccio, a Toyota Motor Italia vezérigazgatója és Ferenc pápa a Toyota Mirai Papamobil átadásán 2020. október 7-én – Fotó: Franco Origlia / Getty Images
Miguel Fonseca, a Toyota Motor Europe vezető alelnöke, Mauro Caruccio, a Toyota Motor Italia vezérigazgatója és Ferenc pápa a Toyota Mirai Papamobil átadásán 2020. október 7-én – Fotó: Franco Origlia / Getty Images

Ahogy az autóipar lassan elbúcsúzik a fosszilis üzemanyagoktól, úgy a mindenkori katolikus egyházfőt sem láthatjuk már túl sokáig hagyományos autókban. A következő évek meglepetése a 2021-ben, a svájci autóépítő startup, a Fisker által felajánlott elektromos hajtású egyedi konstrukció lehet, amelyet eredetileg tavaly ősszel terveztek átadni a pápa hivatalának. Innen már akkor sem várható visszalépés, ha időközben más veszi át tisztségét, ahogy az sem valószínű, hogy bárki felülbírálná a luxusautózás műfaját régi Forddal, krumpli-Fiatokkal, Daciával és Toyotával varázstalanító Ferenc pápa fontos tanítását.

A pápa végül egy szintén a vatikáni flottához tartozó Dodge Ram 1500 pickupból kialakított pápamobillal jelent meg magyarországi hívei előtt, és ezzel gördült be a Kossuth téren tartott szentmisére is, amelyről a Telex részletesen beszámolt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!