Bayer Zsolt bánja, hogy pár éve demens vénembernek nevezte Ferenc pápát

2023. április 28. – 10:00

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök este Bayer Zsolt volt a Hír TV-n futó Vezércikk egyik vendége. A műsorban kifejtette: David Pressman amerikai nagykövet ukázba adta az ellenzéki sajtónak, hogy az ő nyolc évvel ezelőtti mondatairól beszéljen, amiket egyébként már megbánt, ráadásul azóta katolicizált is – írja a Népszava.

Bayer szerint „a pápalátogatás kapcsán valószínűleg David Pressman nagykövet felvette a piros telefont, és az ellenzéki sajtónak kiadta ukázba, hogy a Bayer Zsolt nyolc évvel ezelőtti, pápát súlyosan dehonesztáló mondatairól kell beszélni”.

Milyen mondatokról van szó?

A 2015–16-os menekültválság alatt a magát kereszténydemokratának nevező, a kereszténység védelmére hivatkozó magyar kormányhoz közeli média időnként éles kirohanásokat produkált a menekültek védelméért és befogadása mellett felszólaló pápa ellen. Bayer Zsolt például 2016-ban egy blogbejegyzésében azt írta:

„A pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember.”

Akkori kijelentése kapcsán Bayer Zsolt most azt mondta:

„Tehát ki van adva az itiner, mert én nyolc évvel ezelőtt demens vénembernek neveztem a migrációban vagy a migrációs helyzettel kapcsolatos állásfoglalása miatt, bánom én ezt már. Nem is mentségül mondom, de akkor én még protestáns, egész pontosan evangélikus voltam. Mint katolicizmuson kívüli, mondjuk ennyiben volt fölmentésem, hogy mondhattam. Én azóta katolizáltam.”

Bayer hozzátette, mivel már katolizált, nem is mondhatna ilyet a pápáról, de már csak azért sem, mert jelentősen megváltozott véleménye Ferenc pápáról az elmúlt nyolc évben.

Szerinte több politikai kérdésben közös platformon vannak, a migráció kérdésében viszont továbbra sem ért egyet a pápával. A mentségére viszont felhozta: Ferenc pápa argentin származású, és ezért „teljesen máshogy látja Európát és benne a migrációt, mint mi, európaiak”.

„Katolikusként nekem ő az első számú vallási vezető és tekintély. És mondhatnám, hogy megkövetem a pápát, vagy bocsánatot kérek – meg is követem –, de azért az ő nagyságát és étoszát az én nyolc évvel ezelőtti mondatom nem kezdte ki olyan mértékben, hogy nekem feltétlenül…. de saját magam miatt természetesen mindezt örömmel megteszem” – mondta.

Múlt vasárnap Bayer egyébként békemenetet is hirdetett a pápa látogatására, másnap viszont azt mondta, félreértették, nem hirdetett békemenetet, csak azt mondta, hogy menjenek ki minél többen.

A Vezércikk vendége volt Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője is, ő azt mondta: kezdetben ő maga és sok ismerőse neheztelt a pápára a migrációt túlzottan toleráló álláspontja miatt, de ezen már túl vannak.

Bencsik 2021-ben Hír TV Sajtóklub című műsorában annak kapcsán, hogy Ferenc pápa lengyel sajtóértesülések szerint nem akart találkozni Orbán Viktorral és Áder Jánossal az Eucharisztikus Kongresszuson, mert nem tetszett neki a magyar kormányfő menekültpolitikája (később aztán mégis találkoztak Budapesten), azt mondta:

„E percben Ferenc pápa keresztényellenes magatartást tanúsít, amivel rendkívül súlyos kárt okoz a keresztény világnak.”

Ferenc pápa péntek délelőtt érkezik Budapestre, percről percre közvetítjük a látogatását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!