Átlátszó: Magyarországon is jártak az ukrán határőrségnek szállított katonai helikopterek

2023. április 27. – 13:04

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon is megfordult az a három katonai helikopter, amelyeket az ukrán határőrségnek szállítottak az év elején – írja az Átlátszó.

2023. február 13-án, délután 4 óra körül három H125M Fennec típusú, az Ukrán Állami Határőrszolgálat felségjelzéseit viselő könnyű katonai helikopter szállt le a Győr-Pér repülőtéren – mindezt az Időkép webkamerája is rögzítette. A helikopterek másnap, február 14-én reggel szálltak fel, és ismeretlen helyre repültek tovább.

Egy nappal korábban a Militarnyi nevű, katonai témákkal foglalkozó portál arról számolt be, hogy folyamatban van az Airbus által gyártott H125M helikopterek szállítása Ukrajnába. Képet is közöltek a már Kijevbe érkezett helikopterekről, amelyek pont úgy néztek ki, mint a győri reptéren járt társaik. Franciaország egy korábbi megegyezés alapján összesen 55 darab H125M-es helikoptert ad át Ukrajnának.

Április közepén a Politico a kiszivárgott Pentagon-iratokra hivatkozva azt írta, hogy Magyarország lehetővé teszi, hogy a szövetséges államok használják a magyar légteret az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokra. A Honvédelmi Minisztérium a Napi.hu kérdésére tagadta a Politico-cikk állítását, és leszögezték, hogy Magyarország „nem engedett át Ukrajna felé helikoptereket”.

Arra viszont nem tért ki a minisztérium, hogy más országok, például Szlovákia felé engedtek-e át Ukrajnának szánt fegyvereket. Az orosz–ukrán háború tavaly februári eszkalációja óta a kelet-lengyelországi Rzeszów város repülőtere kis túlzással a világ közepe lett, mivel itt alakították ki az Ukrajnának küldött nyugati segélyek és fegyverek fő logisztikai központját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!