Horváth Csabát is megkörnyékezték Gyurcsányék, de marad a Zuglóban 11%-on álló MSZP-nél

2023. április 24. – 10:42

Másolás

Vágólapra másolva

Ha arra gondol, hogy leültek velem szemben és azt mondták, hogy át kellene jönni, ilyen nem volt. Ennél sokkal finomabb, diplomatikusabb jelzések érkeztek

– válaszolt az Indexnek adott interjúban Horváth Csaba, a főváros XIV. kerületének, Zuglónak az MSZP-s polgármestere arra a kérdésre, hogy érzi-e Demokratikus Koalíció „többi pártra gyakorolt, szokatlanul erős szívóerejét”, és hogy őt személyesen megkeresték-e már. Nemet mondott nekik, ahogy ő fogalmaz: „egyértelművé tettem, hogy nem ebben látom a politikai térnyerés lehetőségét”.

Szerinte inkább azon kell gondolkodni, hogyan tudják növelni az ellenzék által birtokolt „politikai tortát” annak érdekében, hogy „egyszer még az én életemben Magyarországon lehessen kormányváltás”. Arra a kérdésre, hogy jó döntés-e egy 2-3 százalékon álló pártban maradni – Horváth az MSZP budapesti elnöke –, azt mondta: „Ez a 2-3 százalékos mérés attól függ, hogy ki fizetett érte”. Az ő zuglói méréseik szerint a kerületben 11 százalékon áll az MSZP, „és hasonló lehet a helyzet más budapesti, velünk szövetséges kerületekben is”, ráadásul szerinte „szervezettségben és beágyazottságban az MSZP ma is az egyik legerősebb budapesti párt”.

A DK-val való viszonya annak kapcsán is előjött, hogy tavaly ősszel elvonta a DK-s alpolgármester jogköreit, miután a Gyurcsány-párt zuglói és fővárosi képviselői nem támogatták a Bosnyák téri kerületközponttal kapcsolatos javaslatát. Horváth erről azt mondta: „minden létező nézetkülönbséget tisztáztunk, és egyetértésben visszük a Bosnyák tér fejlesztési projektjét tovább”. Arról, hogy másik koalíciós partnere, az LMP-s lakhatási tanácsnok, Vida Attila nem szavazta meg az idei költségvetést, azt mondta: az „egy egyszeri, különböző hangulati elemekkel átszőtt, megismételhetetlen eset volt”.

Horváth jövőre is Zuglóban indul a polgármesterségért („nem tudom elképzelni, hogy ne választanának meg újra”), ahogy mondta, az ellenzékben arról egyetértés van, hogy a 2019-ben sikeresen szereplő ellenzéki kerületek, illetve azok vezetői folytassák a munkájukat. Így az MSZP feltehetően támogatni fogja a IX. kerületben Baranyi Krisztinát is, aki mögött már ott van az LMP, a Kutyapárt és a Párbeszéd. A fideszes vezetésű kerületek közül szerinte ott kell előválasztást tartani, ahol több polgármesterjelölt-jelölt van, és közülük „senki nem emelkedik ki, illetve ha nincs konszenzus egyikük közös jelölése mögött”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!