Gyorstalpalón képez diplomatákat a kormány?

2023. április 23. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

Havi nettó 275 ezer forint az ösztöndíj, a jelentkezés pillanatában még diploma sem kell, az első félév után már külképviseletre lehet gyakorlatra menni, a teljes képzés pedig mindössze egy évig tart a külügyminisztériumhoz tartozó Magyar Diplomáciai Akadémián. A fejlett országokban a hallgatók jogi, történelmi vagy közgazdasági diploma után mehetnek diplomataképző iskolákba, az ilyen gyorstalpaló beleillik a kormányzatnak abba a törekvésébe, hogy új, hozzá lojális embereket neveljen ki, mondta a Telexnek Jeszenszky Géza, volt külügyminiszter.

„Én eddig úgy tudtam, a diplomataképzés egy hosszú és kemény művelet, magas szintű diplomáciatörténet, nemzetközi jog, protokoll, egy halom olyan dolog, amit tényleg alapból tudnia kell egy diplomatának. Erre most a Semmelweis Egyetem diplomás ápoló hallgatójaként érkezett nekem egy olyan, mindenkinek szóló Neptun-üzenet, hogy a szám tátva maradt”

– írta lapunknak olvasónk, aki továbbította a Lengyel Miklós külügyminisztériumi helyettes államtitkár nevével fémjelzett toborzó levelet is. (A Neptun a magyar felsőoktatási intézmények tanulmányi, pénzügyi adminisztrációs szoftvere, belső kommunikációs csatornával.)

Fotó: Magyar Diplomáciai Akadémia / Facebook
Fotó: Magyar Diplomáciai Akadémia / Facebook

A levél szerint a Magyar Diplomáciai Akadémia pályázatot hirdet a diplomáciai pálya iránt érdeklődőknek Diplomataképző Programjára, amelyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szakmai együttműködésének keretében valósít meg.

Jeszenszky: Ez nagyon kevésnek tűnik

A felhívás szerint már a második félévben szakmai gyakorlatra lehet utazni a magyar külképviseletekre, két féléves képzés után pedig már állást lehet kapni a külügyminisztériumban.

Ráadásul még felsőfokú végzettség sem kell a jelentkezés pillanatában, elég, ha azt a képzés végéig megszerzi azt a hallgató. A képzésben részt vevők havi nettó 275 ezer forint ösztöndíjat kapnak.

„A diplomataképzés a fejlett országokban posztgraduálisan történik, azaz a hallgatók jogi, történelmi vagy közgazdasági diploma után, magas szintű tudás birtokában mehetnek különböző diplomataképző iskolákba”

– mondta lapunknak Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, akit azért kerestünk meg, hogy megkérdezzük: szakmai szemmel milyennek látja a pályázatot.

A Magyar Diplomáciai Akadémia felhívásában feltétel ugyan a felsőfokú végzettség, de ezt a feltételt gyengíti, hogy bármilyen diplomával lehet jelentkezni, valamint elég az is, ha a tanfolyam végéig megszerzi azt a hallgató a szükséges egyetemi végzettséget. Ez nagyon kevésnek tűnik Jeszenszky Géza szerint, aki hozzátette, hogy ráadásul minimum két évet igényelne egy ilyen képzés, nem pedig két félévet, ahogy a pályázatban áll.

A volt külügyminiszter véleménye szerint ez a gyorstalpalókurzus-alapú diplomataképzés beleillik a kormányzatnak abba a törekvésébe, hogy új, lojális értelmiségi réteget nevelnek ki, a többi (például kultúra, közhivatalok) területhez hasonlóan a diplomácia terén is, az sem baj, ha nem annyira szilárd alapokon.

Jeszenszky Géza 1990–1994 között az Antall-kormány külügyminisztere, 1998–2002 között az Orbán kormány washingtoni, majd 2011–2014 között norvégiai és izlandi nagykövete volt. A Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docense.

A külügyminisztérium diplomatikusan hallgat

Kedden megkerestük a külügyminisztérium sajtóirodáját is, és a következő kérdéseket tettük fel:

  • A nemzetközi tapasztalatokhoz képest nem tartják-e túl kevésnek a két féléves diplomataképzést?
  • Nem tartják-e túl könnyűnek a feltételrendszert? (Diploma a jelentkezéskor még nem szükséges; nincs kikötve jogi, történelmi vagy közgazdasági irányú felsőfokú végzettség; a második nyelvvizsga elég, ha középfokú.)
  • Mennyire van hiány Magyarországon diplomatából?

A tárcánál érdeklődésünkre szerdán azt mondták, hogy levelünket továbbították az illetékesnek megválaszolásra, de válasz cikkünk megjelenéséig nem érkezett. Amint megjön, frissítjük vele cikkünket.

A Magyar Diplomáciai Akadémia a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő oktatási intézmény.

„Ez az első olyan magyar diplomataképző, amely biztosítani tudja a magyar diplomáciai szolgálat egységes, magas szintű elméleti és gyakorlati képzését és az utánpótlás-nevelést”

áll az intézmény honlapján. E szerint az akadémia világszínvonalú hazai és külföldi oktatók bevonásával, nemzetközi szinten versenyképes képzést nyújt a külügyi szolgálat jelenlegi és leendő tagjai, valamint a gazdasági szféra nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó szakemberei számára. Az utánpótlás-nevelést biztosító Diplomataképző Program, valamint a diplomáciai továbbképzést szolgáló Diplomáciai Vezetőképző Program szakmai támogatását a Nemzeti Közszolgálati Egyetem biztosítja a Ludovika Campuson.

Szijjártó: A magyar külpolitika alaptézise: „velünk senki sem szórakozhat”

Az akadémia honlapjának kezdőlapján Szijjártó Péter külügyminiszter köszöntőjében az olvasható, hogy az elmúlt években sok fiatalra számíthatott a magyar külpolitika megújításában. Nélkülük nem tudta volna sikerre vinni azt a célkitűzését, hogy a magyar külpolitikai döntések egytől egyig kizárólag a magyar nemzeti érdek alapján szülessenek meg.

Szijjártó Péter külügyminiszter a Fidelitas 16. tisztújító kongresszusán jelentette be a diplomáciai akadémia 2020. szeptemberi indítását. Mint mondta, ennek elvégzése a feltétele lesz annak, hogy valaki a Külgazdasági és Külügyminisztériumban dolgozzon. Hozzátette:

a minisztériumban a Fidelitasból érkezők nagy szerepet vállaltak abban, hogy a magyar külpolitikát meg tudták újítani, túl tudtak lendülni „a merjünk kicsik lenni hozzáálláson”, azon, hogy ha valami konfliktus adódott, az volt a cél, hogy „húzzuk össze magunkat kicsire”.

Mint mondta, ezzel szemben mára a magyar külpolitika alaptézise, hogy büszkék arra, egy több mint ezeréves keresztény államot képviselnek, amely a történelem során sokszor védte a keresztény értékeket, amelynek tagjai hosszú ideig küzdöttek a nemzet szabadságáért, és amely elérte, hogy kimondhatja: „velünk senki sem szórakozhat”. Mindebben a fiatal, a Fidelitasból érkező kollégáknak nagy szerepük van, szögezte le.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!