A Vízkútfúrók Egyesülete szerint populista és választóvadász szempontok alapján egyszerűsítené a kutak szabályozását a kormány

2023. április 19. – 14:32

Másolás

Vágólapra másolva

Április 12-én jelentette be Nagy István agrárminiszter, hogy újabb változtatásokat és egyszerűsítéseket kezdeményez a kutak szabályozásában. A Magyar Vízkútfúrók Egyesülete közleményében azt írja, bízik abban, hogy

„a jogalkotásban nem csupán a populista, választóvadász szempontok, hanem a jelen és a jövő nemzedékeinek valós érdekeit figyelembe vevő jogszabályok születnek majd”.

Az egyesület szerint az agrárminiszter bejelentése után számtalan olyan „politikai indíttatású” cikk született, amelyben „az évtizedek óta és jelenleg is érvényben lévő jogszabályokkal egyenesen szembe menve jelentik ki, hogy engedélyezésre, vízórákra, műszaki állapot fölmérésre nincs szükség”, az engedélyeztetésre épülő iparágat pedig fel kellene számolni.

Az egyesület szerint azonban pont a „most mindenféle feltétel nélkül legalizálni kívánt”, engedély nélkül és az esetek túlnyomó részében szakszerűtlenül megépített kutak létesítésre épülő ipart kellene felszámolni. Ezek a kutak ugyanis

„a Magyar Államtól elvárt tervszerű és előrelátó vízkészlet-gazdálkodást lehetetlenítik el, szennyezik, sőt tönkre teszik a felszín alatti vízkészleteket”.

Hozzáteszik, remélik, hogy az új jogszabály megalkotásában a politikusok mellett a szakma valódi képviselői (BM vízügyi helyettes államtitkárság, OVF, SZTFH, területi vízügyi szervek, felsőfokú oktatási intézmények, MMK, MHT, Kék Bolygó Alapítvány, FAVA stb.) is szerepet kapnak majd.

Nagy István a bejelentéskor azt mondta, a szabályozás célja az, hogy megoldódjon az az évek óta súlyosbodó probléma, amelyet az engedély nélkül kialakított kutak jelentenek a mezőgazdaságnak.

Ebből a célból megkönnyítették a mezőgazdasági öntözési célú kutak nyilvántartásba vételét és a vízjogi engedélyezési eljárást is, az adminisztratív költségek visszaszorítása érdekében pedig kezdeményezik a kutak vízmérő órával való felszerelési kötelezettségének eltörlését.

Tavaly nyáron részletesen foglalkoztunk a magyarországi kutak egyre problémásabb helyzetével. Akkor lapunknak több kútfúró is azt mondta, a sok illegális fúrás miatt egyszerűen nem lehet tudni, pontosan mennyi kút van Magyarországon, és azt sem ellenőrzik, hogy a meglévőkből annyi vizet vesznek-e ki, amekkora mennyiségre bejelentették.

Cikkünkből az is kiderül, hogy sajnos nem egészen igaz a sztereotípia, hogy extra gazdag vízkészleteken ül Magyarország – ráadásul ez a berögződés pont az ellen hat, hogy az emberek megfontoltan bánjanak az értékes vízzel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!