Agrárminiszter: Könnyítések jöhetnek a kutak szabályozásában

2023. április 12. – 13:49

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb változtatásokat és egyszerűsítéseket kezdeményez a kutak szabályozásában az Agrárminisztérium (AM) – közölte közösségi oldalán Nagy István miniszter.

Nagy István elmondta, hogy az agrártárca elkötelezett a felelős vízgazdálkodás és az öntözéses gazdálkodás kiszélesítése mellett. Ennek érdekében módosult korábban a vízgazdálkodásról szóló törvény. Az új előírások megkönnyítették a mezőgazdasági öntözési célú kutak nyilvántartásba vételét és a vízjogi engedélyezési eljárást is – mondta a miniszter.

Az újításokról és könnyítésekről Nagy elmondta, hogy

az adminisztratív költségek visszaszorítása érdekében kezdeményezik a kutak vízmérő órával való felszerelési kötelezettségének eltörlését. Ezzel az 50 méternél nem mélyebb és védett vízbázissal nem érintett területeken minden költség nélkül, egy egyszerű bejelentéssel legalizálhatók lesznek a kutak.

Így továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek megfelelő kutakat.

A szabályozás célja az, hogy megoldódjon az az évek óta súlyosbodó probléma, amelyet az engedély nélkül kialakított kutak jelentenek a mezőgazdaságnak – írja az MTI.

Tavaly nyáron az ország legkülönbözőbb pontjairól futottak be olyan információk hozzánk, hogy az aszály miatt sok kút kiszáradt, ezért újakat kell fúratni. Megkérdeztünk kútfúró cégeket, szerintük is jóval több megrendelő és érdeklődő van idén, mint korábban, de azt is tapasztalják, hogy vannak, akiket nemcsak az aszály, hanem a vízkorlátozásoktól, vízdíjemeléstől és a háborútól való félelem is motivál.

Nagy gond azonban, hogy a sok illegális fúrás miatt egyszerűen nem lehet tudni, pontosan mennyi kút van Magyarországon, és azt sem ellenőrzik, hogy a meglévőkből annyi vizet vesznek-e ki, amekkora mennyiségre bejelentették.

Cikkünkből az is kiderül, hogy sajnos nem egészen igaz a sztereotípia, hogy extra gazdag vízkészleteken ül Magyarország – ráadásul ez a berögződés pont az ellen hat, hogy az emberek megfontoltan bánjanak az értékes vízzel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!