Három új rozsdaövezeti területet jelölne ki Budapesten a kormány

2023. április 19. – 19:08

Másolás

Vágólapra másolva


A kormány újabb budapesti területeket jelölne ki azonnali rozsdaövezeti akcióterületté, az erről szóló módosítást a Miniszterelnökség bocsátotta társadalmi egyeztetésre – írja a Portfolio.

A melléklet szerint ez három kerületet érint:

  • A XI. kerületben a Fehérvári út–Galvani út–Szerémi út–Barázda utca közötti részen elbontanák az ipari épületek, majd a terület rendezése után több ütemben lakóingatlanok épülnének. Ez a terület az Indotek Csoporthoz tartozik.
  • A XIV. kerületben a Zugló Városközpont projekt, amit a Bayer Property fejleszt. Itt is ingatlanfejlesztésre irányul a beruházás.
  • A XV. kerületben a volt Rákospalotai Növényolajgyár területe, ami szintén az Indotek Csoporthoz tartozik. A tervek szerint itt egy kereskedelmi és szolgáltatófunkciókkal kiegészített lakóterület jönne létre.

A rozsdaövezeti fejlesztések lényege, hogy az ilyen területen beruházók különböző előnyökhöz jutnak. A kiemelt nemzetgazdasági beruházásnak minősülő státusz miatt az építési engedély megszerzése nem függ a helyi önkormányzattól, így lényegesen gyorsabb és egyszerűbb az eljárásrend. Másrészt az 5 százalékos áfa az itteni telkeken időkorlát nélkül alkalmazható, de még fontosabb, hogy azt a leendő lakásvásárlók visszaigényelhetik, ami egy új lakás esetében milliókat jelenthet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!