Leszavazta a Fidesz, hogy tisztázzák Putyin esetleges magyarországi letartóztatását

2023. április 19. – 13:48

Másolás

Vágólapra másolva

Határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén Vadai Ágnes arról, hogy hirdessék ki a Magyarország által már korábban aláírt és ratifikált Római Statútumot.

A dokumentum kihirdetése a Demokratikus Koalíció képviselője szerint lehetővé tenné, hogy letartóztassák és kiadassák Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC). A parlamenti bizottság fideszes többsége azonban leszavazta a DK-s képviselő javaslatát.

„Putyin hűséges őrkutyájaként viselkedett ma a Fidesz” – fogalmazott közleményében Vadai – „Orbán Viktor kiszolgálja Putyint, ezért nem engedi, hogy letartóztassák az orosz elnököt, ha Magyarországra érkezne.” Szerinte a magyar miniszterelnök nemcsak ezzel, de az Oroszországgal kötött gázügyleteivel is „Putyint szolgálja”:

„Orbánt nem érdekli sem az ukrán gyerekek sorsa, sem a magyar emberek megélhetése, sem az, hogy az üzletüknek köszönhetően a hétszerezése emelkedtek a rezsiárak Magyarországon. Ezért védi Orbán az orosz diktátort a letartóztatástól”

– fogalmazott a DK-s politikus.

Korábban mi is írtunk arról, hogy bár a 2002-ben létrejött ICC alapját képző Római Statútumot nem hirdette ki az elmúlt húsz évben Magyarország, a szerződést aláírták és ratifikálták is az Országgyűlésben.

Ez alapján Magyarország részese a Római Statútumnak, területén pedig érvényes az az elfogatóparancs, amit márciusban adtak ki az orosz elnök ellen.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter korábban azt állította egy kormányinfón, hogy a kihirdetés elmaradása miatt nem tartóztathatnák le Putyint, ha hazánkba látogatna. A Telex által megkérdezett nemzetközi jogász szerint azonban ha az elfogatóparancs ellenére nem tartóztatják le Magyarországon az orosz elnököt, akkor azzal megsértené a statútumot, hiszen nem vállalná a nemzetközi jogi kötelezettségeit.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!