Czeglédy Csaba az ördög ügyvédje ügy tárgyalásán: Büszke lennék, ha én követtem volna el

2023. április 18. – 13:19

Másolás

Vágólapra másolva

„Büszke lennék, ha én követtem volna el. Bárki csinálta, zseniális volt. Kár, hogy nem én voltam”

– mondta Czeglédy Csaba, a Demokratikus Koalíció politikusa kedden délelőtt a Veszprémi Járásbíróságon, vallomásával megkezdődött az úgynevezett „ördög ügyvédje” ügy tárgyalássorozata, írja a 24.hu. Czeglédy a bíróságon kijelentette, hogy nem bűnös.

Az eljárás Borkai Zsolt egykori fideszes győri polgármester szexvideóinak 2019-es nyilvánosságra hozatala miatt indult, szokatlan fordulatok után jutott el a bírósági tárgyalásig, amelyben Czeglédyt a videók nyilvánosságra hozatalával vádolják. Ahogy arról a Telexen is írtunk, az ügyészség két évvel a Borkai-botrány kipattanása után emelt vádat az ördög ügyvédje ügyben, majd az ügyet illetékesség hiánya miatt áthelyezték.

A Veszprémi Járásbíróság tavaly márciusban egyszer már elmarasztalta Czeglédyt és vádlott-társát az ügyészség vádirata alapján kilencrendbeli, különleges személyes adattal való visszaélésben mondta ki bűnösnek a politikust, akit egymillió forintos pénzbüntetés megfizetésére is köteleztek. Viszont mivel a döntés tárgyalás nélkül kiadott büntetővégzés formájában született meg, a járásbíróság fél évvel később, 2022 szeptemberében teljes egészében hatályon kívül helyezte azt, és elrendelte a tárgyalás megtartását.

Az ügy lényege, hogy 2019 októberében, nem sokkal az önkormányzati választás előtt „Az ördög ügyvédje” nevű blog botrányt robbantott ki azzal, hogy közzétette egy olyan videó részleteit, amelyen az akkori győri polgármester és baráti társasága volt látható egy adriai jachtozós orgián. A blogon korrupcióról és gazdasági visszaélésekről szóló információk is megjelentek, majd Borkai Zsolt, a Fidesz akkori győri polgármesterjelöltje megnyerte a választást, de a botrány miatt le kellett mondania.

A vádirat szerint az ügyvéd végzettségű Czeglédy Csaba arra kérte büntetett előéletű társát, hogy hozzon létre neki egy profilt a Facebookon, majd ezután egy oldalt is csináltatott vele ugyanott, amit később Az ördög ügyvédjére változtatott. Az ügyvéd 2019. október 2. és 9. között tett közzé fotókat és videókat Borkaiékról, bár a korábbi győri polgármester neve nem szerepel az ügyészségi közleményben, írja a 24.hu.

A lap tudósítása szerint Czeglédy Csaba a tárgyaláson arról beszélt, hogy a vád megalapozottságára jellemző, hogy miközben a Borkai-blogon összesen harminc posztbejegyzés és címváltoztatás történt, az ügyészség összesen négy IP-címet tudott beszerezni annak ellenére, hogy még Panamából is megpróbáltak adatokat kikérni.

Czeglédy szerint a meglévő IP-címeket sem sikerült személyekhez kötni, a vádirat pedig ismeretlenként kezeli azt a személyt, aki feltette az internetre az adriai felvételeket, azt pedig nem tisztázták, hogy neki milyen viszonya volt az ismeretlennel. A politikus szerint a nyomozás során minden elektronikai eszközét lefoglalta és átvizsgálta a rendőrség, de nem találta nyomát a videófelvételeknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!