24: Egy hónap sem volt elég a Vodafone 323 milliárdos szerződésének magyarra fordításához

2023. április 17. – 21:39

24: Egy hónap sem volt elég a Vodafone 323 milliárdos szerződésének magyarra fordításához
Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

2023. január 31-én a vételár kifizetésével lezárult a Vodafone megvásárlása, a 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária Zrt. 51 százalékos irányító befolyást, a magyar állam tulajdonában álló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. pedig 49 százalékos közvetett befolyást szerzett a Vodafone Magyarország Zrt.-ben. A Vodafone Magyarország tranzakció kapcsán közzétett cégértéke 660 milliárd forint,

vagyis a magyar állam 323 milliárd forintért vásárolta be magát a cégbe.

A szerződést megpróbálta kikérni Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, ebből később per lett. Márciusban az első bírósági tárgyaláson a Corvinus Zrt. azt mondta, hogy sajnos nem adhatja ki a magyar nyelvű szerződést, mert az nem létezik, mivel a megállapodást angol nyelven kötötték, írja a 24. hu. A nemzeti vagyonról szóló törvény szerint az állami szerződéseket magyarul kell megkötni, hiszen a bíróság csak a magyar szerződés ismeretében dönthetne arról, hogy a dokumentum kiadható-e az MSZP-nek.

A lap szerint hétfőn a 49 százalékos tulajdonrészt az Antenna Hungáriával együtt birtokló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. képviselője azt mondta a Fővárosi Törvényszéken, hogy

a magyar nyelvű szerződés még mindig nem készült el, az előző tárgyalás óta eltelt több mint egy hónap sem volt elég annak lefordítására.

Emiatt a törvényszék nem tehetett mást, május 22-re tűzte ki a következő tárgyalást.

Tóth Bertalan pár napja arról írt, hogy a Vodafone–Yettel-részvény csereszerződés nyilvánosságáért is bírósághoz fordul, hogy kiderüljön, pontosan miért érte meg az államnak ezekben az üzletekben részt venni adófizetői százmilliárdokból. Közérdekű adatigénylésben kérte a szerződéseket, az állam szerint mindez nem ismerhető meg, mert az aláírt szerződések döntés-előkészítő iratnak minősülnek, így Tóth keresetet ad be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!