Az MNB 2,4 milliárdos bútorbeszerzését is vizsgálja az Európai Bizottság

2023. április 17. – 15:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság belső piaci főigazgatósága vizsgálja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bútorbeszerzéseit – írja a Szabad Európa.

Az ügyben a Transparency International fordult a bizottsághoz még 2021-ben. A szervezet szerint ugyanis a jegybank cége, az MNB-Ingatlan Kft. közbeszerzés nélkül bútoroztatta be az egykori Postapalotát. A jegybank szerint azonban az épület felújítását összefogó MNB-Ingatlan Kft. nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá, mert jogelődjéről ezt állapította meg a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDb).

Az ügyben korábban Polt Péter legfőbb ügyész is nyomozást indított, de arra a következtetésre jutott, hogy nem történt hűtlen kezelés. A Transparency International szerint azonban a rendőrségi határozatból kiderül, hogy a nyomozó hatóság nem ellenőrizte a jegybanki cég jogállását, elfogadta tényként a KDb döntését.

A jogvédő szerint „az MNB-Ingatlan Kft. a a nemzeti képzőművészeti örökség védelme érdekében történő műtárgybeszerzéssel részben közérdekű tevékenységet folytat, ennek következtében ajánlatkérőnek minősül, a bútorbeszerzés esetében törvénytelenül mellőzte a közbeszerzési szabályokat”.

Az Európai Bizottság emiatt vizsgálja az ügyet.

Az MNB cége 2,4 milliárd forintért bízta meg a bútorbeszerzéssel a Raw Development nevű céget (a cég Somlai Bálint, Matolcsy Ádám barátjának érdekeltségébe tartozik). A bútorok részben a Matolcsy György jegybankelnök fiának érdekeltségébe tartozó Balaton Bútortól érkeztek a Postapalotába.

Az Európai Bizottság a 35 évre szóló magyar autópálya-koncesszió ügyében is vizsgálatot indított, erről itt írtunk bővebben. Szintén vizsgálja a bizottság a hulladékgazdálkodási koncessziót, ez az eljárás is a Transparency International Magyarország kezdeményezésére indult. A Mol Nyrt. által megnyert, szintén 35 évre szóló koncesszió a hulladékszállítást, -kezelést, -válogatást, -bálázást és -tárolást írja át a jövőben. A hulladékbizniszről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!