Donáth Anna szerint retteghetnek a szivárványcsaládokban élő szülők és gyerekek az új panasztörvény miatt

2023. április 17. – 14:43

Másolás

Vágólapra másolva

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője a Facebook-oldalán reagált arra a törvényre, amely alapján panaszt lehet tenni azok ellen, akik kétségbe vonják:

  • a házasság és család magyar alkotmányban elismert szerepét;
  • vagy a gyerekek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelem és gondoskodás, valamint születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát.

Donáth szerint a második pont a kormány által képviselt LMBTQ-ellenes vonalat erősíti tovább. Mint írta: „Nincs még elég szorongás ebben az országban? A kormány új törvénye alapján mostantól bárki feljelentheti a másikat, ha az szeretetben neveli a gyermekét – azonos nemű párjával. Retteghetnek a szivárványcsaládokban élő szülők és gyermekek.”

A Momentum politikusa úgy véli, politikai hovatartozástól függetlenül az emberek többsége egyetért vele abban, hogy senki nem akar több félelmet és gyűlöletet ebben az országban. „Higgyük el: sem a kenyér nem lesz olcsóbb, sem a várólista nem lesz rövidebb, sem a háború nem ér véget hamarabb, ha gyűlölködünk. Sőt. Mélyen legbelül mindannyian tudjuk, hogy csak megértéssel, türelemmel és közös munkával tudjuk ezt az országot jobbá és élhetőbbé tenni” – írta.

A Varga Judit igazságügyi miniszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett új panasztörvény egyébként uniós vállalásokra és jogharmonizációs kötelezettségekre hivatkozva változtat a közérdekű bejelentéseket érintő 2014-es szabályozáson. Az viszont nem szerepelt az uniós irányelvek között, hogy azokat is be lehessen panaszolni az állami és önkormányzati szerveknél, akik kétségbe vonják például, hogy az apa férfi, az anya pedig nő.

A törvényt más okból kritizálta a K-Monitor, a TASZ és a Transparency International Magyarország: a civil szervezetek szerint ezután sem kapják meg a korrupciót bejelentők az őket megillető védelmet, miközben bejelentésükkel akár az egzisztenciájukat is kockáztatják a közjó érdekében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!