Pert nyert az SZFE HÖK az SZFE Alapítvánnyal szemben a 2020-as egyetembezárás ügyében

2023. április 15. – 17:37

Másolás

Vágólapra másolva

Pert nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata a Színház- és Filmművészetért Alapítvánnyal szemben, írja az SZFE HÖK közleménye. A per arról szólt, hogy 2020. november 6-án és november 27-én az egyetem kuratóriuma és vezetősége felfüggesztette az oktatást és bezáratta az egyetemet, az akkori HÖK-kel azonban nem egyeztetett.

A döntés szerint ezzel megsértette a kuratórium a felsőoktatási törvény általi garantáltvéleményezési jogot. A bíróság szerint ezt a jogot „minden esetben a döntés meghozatala előtt kell biztosítani, függetlenül attól, hogy a vélemény a döntéshozókat köti-e” illetve „a véleménynyilvánítási jog mellőzése miatt a határozatok és a tájékoztató döntések lényeges jogszabálysértéssel kiadott döntések voltak meghozatalaik időpontjában”.

A Fővárosi Törvényszék jogsértőnek ítélte meg ezt az intézkedést, fellebbezésre nincs lehetőség, a döntés végleges. A per megnyerése az SZFE HÖK szerint azért fontos,

„a továbbiakban garantálhatja és precedenst teremthet a mindenkori Hallgatói Önkormányzatok jogainak sérthetetlenségére.”

Hozzáteszik: „Az SZFE jelenlegi Hallgatói Önkormányzata megalakulásakor úgy döntött, hogy tovább viszi az elődei által indított pereket, többek között ezzel is tisztelegve munkájuk előtt.”

A kormány 2020 nyarán döntött arról, hogy a Színház- és Filmművészetért Alapítvány fenntartásába adja a 155 éves, addig állami Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Vidnyánszky lett, az alapítványba az egyetem egyetlen jelöltet sem delegálhatott, bekerültek viszont olajipari szakemberek, üzletemberek, majd oktató lett például az egyetemükért kiálló hallgatókat alázó Hír TV-s műsorvezető. A hallgatók és oktatók nagy része tiltakozásba kezdett, majd többen otthagyták az intézményt. A szimbolikus Vas utcai épületet nemrég adta el az SZFE vezetősége.

Az SZFE helyzetéről és harcáról itt írtunk bővebben, a hallgatók és az oktatók pedig itt meséltek nekünk arról, miért állnak ki az egyetem mellett:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!