Három gyerek is szexuális visszaéléssel vádol egy görögkatolikus papot, de így sem függesztették fel

2023. április 14. – 09:16

Másolás

Vágólapra másolva

Koholt vádak miatt folyik eljárás egy görögkatolikus pap ellen, ezt állítja Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érseke, a római pápa alá tartozó, de sajátos kultúrájú magyarországi görögkatolikus egyház metropolitája. A 444 cikke szerint Kocsis annak ellenére van ezen a véleményen, hogy az Sz. atyaként hivatkozott papot több esetben is vizsgálják szexuális erőszak gyanújával.

A lap tényfeltáró anyaga szerint az első ügyről keveset tudni: mindössze annyit, hogy 2022 elején egy hajdúsági városban a megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat feljelentést tett Sz. atya, egy görögkatolikus fenntartású gyermekvédelmi intézmény lelki vezetője ellen. Ezt az esetet a rendőrség fiatalkorú sérelmére „egyéb hatalmi befolyás viszonyával visszaélve elkövetett szexuális visszaélés bűntett” kategóriába sorolta. Az érsek szerint az ügyet bűncselekmény hiányában lezárták, az egyház pedig folytatott vizsgálatot, de arra jutottak, hogy megvárják a rendőrségi vizsgálat eredményét, viszont mivel annak nem lett következménye, így ők sem léptek.

Megindult a susmus

Az érsek ezután áthelyezte Sz. atyát máshová, de mint mondta, ennek inkább az volt az oka, hogy megindult a „susmus”, a szóbeszéd az atya háta mögött, amúgy „már jó ideje ott volt az atya, az áthelyezése nincs összefüggésben ezzel az üggyel. (…) Közvetett módon tehát mégiscsak volt ebben némi bölcsesség a részemről, hogy jobb, ha ebből a környezetből kikerül” – fogalmazott a lapnak abban az interjúban, amiben külön is beszéltek a történtekről.

Az áthelyezés után, a másik szolgálati helyen is történt egy eset, amiről már többet tudni. Az iratok alapján az anya itt arról számolt be a rendőrségnek, hogy 2022 októberében 9 éves lánya egyszer csak közölte, hogy nem akar iskolába menni. Még aznap délután az anyjának azt mondta, hogy az iskolában fogdosta a pap bácsi. Anyja először nem hitt neki, de aztán a lány „magától elkezdte mondani, hogy a hittanórán maga mellé ültette, és belenyúlt a bugyijába [a] nadrágján keresztül, és utána azt vette észre, hogy a keze a mellénél van a pólója alatt. Én kérdeztem tőle, hogy ilyet mikor csinált, és mondta nekem, hogy ma is és korábban is, olyan szeptember közepe fele, mikor iskolába járt, és mindig óra közben és utána is.”

Az ügyben rendőrségi eljárás indult, és november végére már megvolt az igazságügyi pszichológiai szakvélemény, amely szerint a kislányt „az ügy tárgyából kifolyólag súlyos mértékű szexuális trauma érte”. A vizsgálat alapján a kislány közlései „valós élményen alapulnak, azok nem a képzelet (konfabuláció) vagy valamilyen ráhatás művei.” Azt is írták, hogy „pszichológiai eszközökkel megállapítható, hogy hittanórán [Sz. atya] a vizsgált kiskorút szexuálisan molesztálta”.

A második ügy során az érsek semmilyen intézkedést nem hozott a vizsgálaton túl, fel nem függesztette a papot, noha ez már gyanú esetén is gyakran így történik. Kocsis érsek szerint „kétségtelen, hogy izgalmas a dolog, hogyan lehet, hogy két éven belül most két ilyen eset van. Én azt tudom gondolni, hogy mind a két élethelyzetben érzelmileg nagyon sérülékeny gyermekekről van szó. És igen, talán túl természetes vagy túl közvetlen a gyerekkel ez az atya.”

Az egyházi vizsgálat során az áldozattal nem beszéltek, csak a megvádolt pappal és más papokkal, de Kocsis érsek szerint ez alapján is ki lehet előre jelenteni, hogy koholt vádakról van szó.

Csak februárban döntöttek a bűnügyi felügyeletről

A történtek ellenére a pap sokáig szabadlábon maradt, kényszerintézkedést nem rendeltek el – csak végül másodfokon, február közepén. Azóta Sz. Atya a lakhelyétől távol, egy zarándokhelyen áll bűnügyi felügyelet alatt.

Ennél gyorsabban intézkedett a Debreceni Tankerületi Központ, amely a 444-nek azt írta, hogy „az intézményvezető 2022. október 13-án értesült az esetről. Másnap, 2022. október 14-én meghallgatta az ügyben érintett atyát, illetve a kislányt, a törvényes képviselője jelenlétében. A meghallgatás után az intézményvezető megtette a szükséges lépéseket. Felkereste a Hajdú-Bihar Megyei Pedagógiai Szakszolgálatot, illetve pszichológus segítségét kérte. Ezen felül tájékoztatta a Görögkatolikus Egyház vezetőségét, és más hitoktatót kért a feladatellátásra. Az ügyben rendőri feljelentés történt.”

Az ügyben eljáró ügyvéd szerint szexuális erőszak megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás. A 444 beszámolója szerint február végén egy harmadik lány is elment a rendőrségre – őt ugyanaz az ügyvéd képviseli, aki a második lányt is. A nyomozati iratok szerint a lány már 2022 szeptemberében azt mondta, hogy „a pap bácsi simogatta”, de ezt nem részletezte, az anyja meg nem kérdezett tőle többet. Februárban aztán, amikor Sz. atyát bűnügyi felügyelet alá vonták, az anya kikérdezte a gyereket, és elmentek a rendőrségre. Az igazságügyi pszichológus szakértő összefoglalója szerint a kiskamasz lány beszámolójában az állt, hogy a hittanórán kihívta a pap az asztalhoz, mögé állt, majd a két válla előtt végigsimította, és „a cicimnél megállt, (…)” A klinikai szakpszichológus szerint a lány nyilatkozata „élményszerű, őszintének, hitelesnek imponál (…). Konfabulációra utaló jegyek nem kerültek felszínre.”

Az ügyvéd szerint a pap megtagadta a vallomástételt, és panasszal élt az újabb gyanúsítással szemben, a nyomozás pedig folyik a három sértettet érintő ügyben.

Közvetlen emberek

Kocsis Fülöp érsek a 444-nek azt mondta: az tény, hogy ők, görögkatolikus papok igen közvetlen emberek, de persze „tény, hogy most górcső alá kerültünk, nagyítóval nézik a tetteinket, és nagyon figyelnünk kell, hogy ne legyünk vádolhatók. Persze, a legfontosabb, hogy semmilyen visszaélés ne forduljon elő. Ferenc pápa zéró toleranciát hirdetett e téren.”

Az érsek kijelentette azt is, hogy ha a vizsgálat azt hozza ki, hogy „ez az atya csúfságot művelt egy gyermekkel, akkor azonnal fölfüggesztem, akkor az olyan botrány, amit nem tűrhetünk. Akkor nem helyezem át, mert ilyennek nincs helye az egyházunkban. Érti? De minthogy elvetették a gyanút, ezért ugyanúgy dolgozhatott tovább. Annyit megtettem, hogy ne abban a gyermekközegben folytassa a munkát.”

Az elmúlt években egyre több esetben derül fény szexuális visszaélésekre egyházi személyek esetében. Nemrég Hodász atya is beszámolt róla, hogy kamaszkorában molesztálta egy pap. Ezt azután hozta nyilvánosságra, hogy másodfokon is bűnösnek találta zaklatás miatt a bíróság Pető Attilát, a most 36 éves férfit, akit több mint húsz évvel ezelőtt, tizenhárom éves korában egy katolikus pap molesztált. És valószínűleg ő az első áldozat – Magyarországon biztosan –, akit a vele történtekért részben felelős szervezet beperelt.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!