Természetkárosítás miatt indult büntetőeljárás a kilőtt farkas ügyében

2023. április 13. – 13:12

Természetkárosítás miatt indult büntetőeljárás a kilőtt farkas ügyében
Fotó: Wolf Switzerland Group

Másolás

Vágólapra másolva

Büntetőeljárás indult a Svájcból Magyarországra érkezett M237 jelű farkas kilövése miatt – tudta meg a Telex az ORFK Kommunikációs Szolgálatától. Az ORFK megkeresésünkre mindössze annyit válaszolt, hogy az ügyben „természetkárosítás bűntett miatt a KR Nemzeti Nyomozó Iroda folytat büntetőeljárást, melynek részleteiről az eljárás jelenlegi szakaszában” nem áll módjukban tájékoztatást adni. Így azt sem tudni, hogy elfogtak-e már valakit az ügyben.

Az ACNews hírei szerint a vadász tévedésből lőhette le a farkast: kutyának nézhette azt, és csak később vette észre, hogy farkast talált el. A jeladóját ezután levehette róla. A lap azt írja, a vadászok kóbor kutyát sem lőhetnek le, csak akkor, ha vadra hajt. A Boon.hu szerint egy Nyíregyházán élő vadász lehetett az elkövető, akinél házkutatást tartottak és több természetkárosításra utaló bizonyítékot is találtak.

Az Országos Vadászkamara a Telexnek küldött közleményében azt írta:

„Az Országos Magyar Vadászkamara megdöbbenéssel értesült azokról a híradásokról, amelyek szerint – a Boon.hu hírportál értesülései alapján – vadász ejthette el a Svájcból hazánkba érkezett, jeladóval megjelölt szürke farkast. Szervezetünk, mint a 70 000 magyar vadászt tömörítő köztestület és érdekképviselet, a leghatározottabban elítéli a természetkárosítás bármilyen formáját, függetlenül attól, hogy azt ki követi el.”

Hozzátették még, hogy a a vadgazdálkodás a fenntartó természetmegőrzés kulcseleme, a vadászat pedig – a vadgazdálkodás részeként – egyik eszköze ezért a tevékenységük során a természetvédelmi szempontok érvényesülése kiemelkedő fontosságú. „A Vadászkamara véleménye megannyi egyeztetésen és különböző fórumokon is elhangzott már: a vadászok közössége – ahogy az egyebek mellett a közösségi médiában is tükröződik – elítél minden jogellenes cselekményt, különösen azokat, amelyek nem jogszerű vadászati körülmények következtében állnak elő.”

A szervezet a borsodi esettel kapcsolatban megkereste az illetékes szervezeteket, és tájékoztatást kért a történtekről. „Amennyiben bizonyítást nyer, hogy az adott ügyben vadász volt a tettes, és fény derül a személyére, akkor a Vadászkamara saját hatáskörben eljárva is megtesz minden szükséges intézkedést. Az esetleges bírósági ítélettől függetlenül, az abból fakadó teendőink mellett ez esetben is érvényre fogunk juttatni minden lehetséges jogi és etikai szempontot” – írták.

A Boon.hu szerdán számolt be róla, hogy az M237 jelű farkast Hidasnémeti környékén lőhették ki. Az állat légvonalban több mint 700 kilométer tett meg egy év alatt: a svájci Surselva régióból indult útnak, és február közepén már Budapest közepén járt. Március végén egy nógrádi vadkamera előtt is elhaladt, és úgy látszik, nem is állt meg ott, hanem továbbment Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye felé.

A farkas valószínűsíthetően 2021-ben született, és tavaly tavasszal indulhatott útnak. Teljesen természetes, hogy a fiatal hímek elhagyják a falkájukat, hogy területet keressenek, mielőtt elérnék az ivarérettséget, ami általában 22 hónapos korukban következik be. Az őshonos nagyragadozókkal foglalkozó egyesület bejegyzésében azt írja, hogy korábban is előfordult már, hogy követték egy-egy példány vándorlását, de ritkán lehet pontosan dokumentálni, hogy melyik farkas honnan indult, és hova jutott.

Az M237-es által megtett táv még nem rekord, de már most az egyik leghosszabb út, amit egy farkas valaha megtett a Wolf Switzerland Group nevű egyesület szerint. A farkasok Európában védett állatnak számítanak, a tagállamok kormányai azonban különleges körülmények között engedélyezhetik a kilövésüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!