Egy vadász kilőtte a farkast, ami Svájcból egészen Magyarországig vándorolt

2023. április 12. – 20:37

Egy vadász kilőtte a farkast, ami Svájcból egészen Magyarországig vándorolt
A Svájcból érkező, M237 jelű farkas – Fotó: Wolf Switzerland Group

Másolás

Vágólapra másolva

A Boon.hu információi szerint egy vadász kilőtte a Svájcból érkező, M237 jelű farkast Hidasnémeti környékén. A farkas légvonalban több mint 700 kilométer tett meg egy év alatt: a svájci Surselva régióból indult útnak, és február közepén már Budapest közepén járt. Március végén egy nógrádi vadkamera előtt is elhaladt, és úgy látszik, nem is állt meg ott, hanem tovább ment Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye felé. A Boon.hu úgy tudja, hogy a kilőtt farkas miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik. A Telex is kereste az ügyben az NNI-t, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

A farkas valószínűsíthetően 2021-ben született, és tavaly tavasszal indulhatott útnak. Teljesen természetes, hogy a fiatal hímek elhagyják a falkájukat, hogy területet keressenek, mielőtt elérnék az ivarérettséget, ami általában 22 hónapos korukban következik be. Az őshonos nagyragadozókkal foglalkozó egyesület bejegyzésében azt írja, hogy korábban is előfordult már, hogy követték egy-egy példány vándorlását, de ritkán lehet pontosan dokumentálni, hogy melyik farkas honnan indult, és hova jutott.

Az M237-es által megtett táv még nem rekord, de már most az egyik leghosszabb út, amit egy farkas valaha megtett a Wolf Switzerland Group nevű egyesület szerint.

A farkasok Európában védett állatnak számítanak, a tagállamok kormányai azonban különleges körülmények között engedélyezik a kilövésüket. Így tettek a GW950m néven megismert farkassal is, aki Ursula von der Leyen pónilóvával is végzett szeptemberben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!