Több cikkben hazudtak Alföldi Róbertről, bocsánatot kell kérnie az Origónak

2023. április 12. – 17:44

Másolás

Vágólapra másolva

Megsértette Alföldi Róbert jó hírnévhez való jogát, és ezért bocsánatot kell kérnie a színésztől a kormánypárti lapokat összefogó Mediaworksnek a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint. Erről maga Alföldi Róbert számolt be a Facebook-oldalán. Bár a posztban nem nevezte meg konkrétan Alföldi, hogy melyik cikkekről van szó, úgy tudjuk, a színész több origós cikk miatt indított pert. Ezek alapvetően három témakörben íródtak:

  • Alföldi titokban Karácsony Gergellyel és Gyurcsány Ferenccel tárgyalt a Színművészeti Egyetemről.
  • Az általa rendezett Mefisztó című darabot érdeklődés hiányában vette le műsoráról a Vígszínház.
  • Gyanús körülmények között nevezték ki a Nemzeti Színház igazgatójának.

A per két éve indult, az első fokon a bíróság szintén Alföldinek adott igazat tavaly júniusban. Viszont az elsőfokú döntéshez képest felére, 800 ezer forintra csökkentette a bíróság a színésznek fizetendő sérelemdíj összegét.

A bíróság mostani döntése szerint az Origónak 15 napon belül közzé kell tennie a jogsértést megállapító rendelkezést a korábban megjelent cikkek címe alatt, a lead fölött, a bocsánatkérés egyidejű kifejezésével.

A bocsánatkérésnek és a bíróság döntésének minimum 30 napig, de a cikk elérhetőségéig mindvégig kint kell lenni az Origo főoldalán, görgetés nélkül elérhető módon. 24 órán keresztül egy közleménynek is szerepelni kell az oldalon, a bíróság által meghatározott szövegezés szerint.

Nemrég Donáth Annától, a Momentum politikusától kellett bocsánatot kérnie az Origónak, miután valótlanul állították, hogy zaklatott egy kiskorú lányt. Szintén bíróság kötelezte arra az Origót, hogy kérjen bocsánatot Korányi Dávidtól személyiségi jogainak megsértése miatt.

Ezek nem elszigetelt esetek, amit az is jól mutat, hogy tavaly 29 helyreigazítási pert veszített a kormánymédia, ebből egyedül az Origo tizenhármat bukott el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!