Bíróság kötelezi az Origót és a Metropolt arra, hogy kérjen bocsánatot Korányi Dávidtól

2022. december 21. – 10:13

Másolás

Vágólapra másolva

Megsértette Korányi Dávid személyiségi jogait a Metropol és az Origo. Az ellenzék külföldi támogatása miatt képbe került Action for Democracy vezetője a Metropol kiadója, a Mediaworks és az Origo tulajdonosa, a New Wave ellen indított személyiségi jogi pert azután, hogy tavasszal több cikk is megjelent róla és családjáról, és amikben a sajtóközlemények szerint „számos, igaztalan váddal” illeték őt.

A témában érkezett sajtóközlemény szerint a bíróság arra jutott, hogy az érintett sajtótermékek megsértették Korányi Dávid jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát, valamint ugyancsak megsértettek magánszférához, és a családi élet tiszteletben tartásához fűződő jogát, amikor őt és családját megfigyelték, róluk titokban
felvételeket készítettek, azokat lakóhelyük nyilvánosságra hozatalával együtt publikálták.

A Fővárosi Törvényszék a kiadókat eltiltotta a további jogsértéstől, különös tekintettel Korányi Dávid és családja magánszférájának megsértésétől. A bírósági döntés szerint a két kiadónak lapjaiban és online felületein a jogsértéssel hasonló módon és terjedelemben bocsánatot kell kérnie Korányi Dávidtól, és közzé kell tennie a bíróság ítéletét. A Fővárosi Törvényszék mindezeken túl sérelmi díj megfizetésére is kötelezte a Mediaworksöt és a New Wave Media Groupot.

A közlemény szerint az alperesek védekezést sem terjesztettek elő. Korányi azt is mondta, hogy a per alatt is folyamatosan támadták „alaptalan
rágalmakkal ezek az orgánumok, és hasonló becstelen eszközök bevetésével törtek be magánszférájába.” Ezek miatt hamarosan új persorozatot indít.

Az Action for Democracy története a külföldi támogatásokkal elég szövevényes, és habár a rendelkezésre álló adatok szerint a Márki-Zay mozgalmát támogató amerikai szervezet semmi olyat nem követett el, ami akár az amerikai, akár a magyar törvényekkel ellentétes lenne, az Action for Democracy ennek ellenére folyamatosan egymásnak ellentmondó közleményeket adott ki, szükségtelen vállalásokat tett. Részletesen itt írtunk erről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!