Korrupciós futópad: mindent beismert a polgármester

2023. április 11. – 15:51

Korrupciós futópad: mindent beismert a polgármester
A Fővárosi Törvényszék tárgyalása 2023. április 11-én – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Zavarban volt, alig lehetett érteni a szavát kedden a Fővárosi Törvényszéken annak a volt minisztériumi főosztály-vezetőnek, aki államtitkári kabinetfőnök is volt korábban, most pedig egy korrupciós ügy elsőrendű vádlottja. A vádlott azt mondta: tönkrement az élete és a sok munkával felépített karrierje. Azzal védekezett, hogy részben azért találtak nála sok készpénzt a nyomozók, mert ő fizette egy hozzátartozója telefonszámláit, aki aztán készpénzben adta oda neki az összeget. Az ügy egyik vádlottja Vámosújfalu polgármestere, aki mindent beismert.

Az esetről, melynek összesen hat vádlottja van, tavaly novemberben közleményt adott ki az ügyészség, a Telex is beszámolt róla. Takács Kornél Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kabinetfőnöke volt az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2019-ig, majd a vádbeli időben, 2020-21-ben főosztályvezető volt. Az egykori vezető egyik feladata az volt, hogy előkészítő, koordináló feladatokat lásson el magyar állami forrású támogatásoknál. A vád lényege az, hogy különféle, támogatást kérő szervezetek illetékeseinek azt ígérte: segít abban, hogy az államtitkársághoz benyújtott támogatási kérelmeiket elfogadják, ezért cserébe pedig változatos dolgokat – a vádbéli nyelvezeten jogtalan előnyöket – kért és fogadott el, részben saját maga, részben családtagjai számára.

Ezek között volt

  • ingyenes golfklubtagság,
  • évente többször luxus golfhétvége,
  • több uszodabérlet és egy
  • 600 ezer forint értékű futópad is.

A bűncselekmények a vád szerint 2020-ban és 2021-ben történtek. A sorozatnak az vetett véget, hogy a főügyészség 2021-ben összehangolt bűnügyi akciót hajtott végre a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség részvételével. Ekkor lefoglaltak 26 millió forint készpénzt és magát a futópadot is. A kutatás közben megtalált húszezres-kötegekről és a futópadról videót is kiadott az ügyészség.

A vád szerint egyébként a futópad megvásárlásához a minisztériumi vezető maga szerzett költségvetési támogatást „az államtitkárság szervezetének megtévesztésével és a támogatás valódi céljának elfedésével”.

Az ügy többi vádlottja közül hárman olyan szervezetek vezetői, amelyek támogatást kértek és cserébe adtak valamit: egyikük egy Veszprém megyei szálloda tulajdonosa, másikuk egy budapesti uszoda ügyvezetője, a harmadik pedig Vámosújfalu polgármestere, Jadlóczki Lajos. További két vádlott az ügyészség szerint segítséget nyújtott a vesztegetés elkövetéséhez. A vádlottak nem járultak hozzá, hogy a tárgyalóteremben fotók készüljenek róluk.

A Fővárosi Törvényszék kedden előkészítő ülést tartott: itt a vádlottaknak egyenként dönteniük kellett arról, beismernek-e mindent, amivel vádolják őket. Aki így tett, lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, cserébe azzal számolhatott, hogy legfeljebb az ügyészség által megajánlott, nem annyira súlyos büntetéssel lezárul az ügye.

A bíró, Póta Péter a Fővárosi Törvényszék tárgyalásán – Fotó: Bődey János / Telex
A bíró, Póta Péter a Fővárosi Törvényszék tárgyalásán – Fotó: Bődey János / Telex

A hat ember közül ketten lépték ezt meg, esetükben meg is született kedden az ítélet. Az egyik Jadlóczki Lajos, Vámosújfalu polgármestere, aki egyben a futópadot intéző alapítvány vezetője is volt, a másik pedig az eljárás egyetlen női vádlottja, aki lényegében közvetített az ügyletnél, és

az utolsó szó jogán azt mondta, neki semmi előnye nem származott a dologból, amit egyébként megbánt. Mind a ketten végül még enyhébb büntetést is kaptak annál, mint amennyit az ügyészség indítványozott.

Jadlóczki Lajos polgármester 1 év, 2 évre felfüggesztett börtönt kapott, továbbá 400 ezer forint pénzbüntetést, illetve vagyonelkobzást 629 ezer forint erejéig. Hivatali vesztegetést és – bűnsegédként – hivatali visszaélést követett el az ítélet szerint. Az asszonyt bűnsegédként elkövetett hivatali vesztegetés és szintén bűnsegédként elkövetett hivatali visszaélés vádjában mondták ki bűnösnek. Büntetése 2 év, 4 évre felfüggesztett börtön lett, valamint 150 ezer pénzbüntetést.

A törvényszék a nő esetében számításba vette, hogy büntetett előéletű (költségvetési csalás volt a rovásán), de azt is, hogy súlyos beteg, alig van jövedelme, és mivel beteg unokáját gondozza, a rá kirótt pénzbüntetés nem csak őt, hanem a vele élőket is sújtaná. A polgármester pedig az indoklás szerint azért járt végül jobban annál, mint amit az ügyészség szeretett volna, mert figyelembe kellett venni a belső arányosságot. Mivel ő büntetlen előéletű volt, enyhébb büntetést kellett kapnia, mint a társának.

Az ítélet egyébként nem tudott jogerőre emelkedni, mert

az ügyész – aki egyébként a korrupciós bűncselekmények elszaporodottságára is hivatkozott – mindkét vádlott esetében súlyosabb büntetésért fellebbezett.

A többi négy vádlott ügyében tárgyalást kell majd tartani, mert egyikük sem ismerte be a bűnösségét úgy, ahogy azt a vádirat állítja. A keddi előkészítő ülésen kiderült, hogy a nyomozás része volt lehallgatás is – az ügyvédek kérték, hadd kapják meg az eredeti hanganyagot.

Részletes vallomást a négy közül egyik vádlott sem tett. A főosztályvezető beszélni azért beszélt egy keveset a törvényszék előtt. Elmondta, mennyire megviselték a történtek, a „sok munkával felépített” karrierje összedőlt. Előre is elnézést kért a bírótól, ha a lelkiállapota miatt majd elakad a beszédben, vagy összefüggéstelennek tűnik a mondandója.

Ügyészek és védők a Fővárosi Törvényszék tárgyalásán – Fotó: Bődey János / Telex
Ügyészek és védők a Fővárosi Törvényszék tárgyalásán – Fotó: Bődey János / Telex

Az ügyvédje indítványai alapján a védekezése részben arra fog irányulni, hogy bizonyítsa a megtalált rengeteg pénz eredetét. Szeretnék bemutatni például a bankszámlakivonatait, amelyeken látszanak sok évre visszamenőleg készpénz-kivételek.

A bankók egy részét pedig azzal magyarázzák, hogy technikailag ő fizette egy hozzátartozója telefonszámláit, aki aztán készpénzben odaadta neki a kérdéses összeget.

A védelem majd pszichológiai szakvéleményt is csatol, és szeretne hivatkozni a főosztályvezető és az államtitkár közötti üzenetváltásokra is. Szerintük ebben is vannak olyan dolgok, amelyek a védekezésüket támasztják alá. Az ügyész megjegyzése szerint ebben viszont annyi személyes és egyéb védett – például a minisztérium működésére vonatkozó – adat van, hogy könnyen lehet, hogy ekkor zárt tárgyalást kell majd tartani.

Az ügyészség az előkészítő ülésen 5 év letöltendőt, 5 milló forint pénzbüntetést és foglalkozástól való végleges eltiltást kért az egykori minisztériumi vezetőre. Így, hogy tárgyalást tartanak, a büntetése végül akár ennél súlyosabb is lehet.

Az ügy szeptemberben folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

Update: A cikk egy korábbi verziójában pontatlanul hivatkoztunk az elsőrendű vádlottra kabinetfőnökként, ugyanis a vádbeli események idején, 2020-2021-ben nem, csak 2019-ig volt a sportért felelős államtitkár kabinetfőnöke. A cikk korábbi verzióját korrigáltuk azzal kapcsolatban is, hogy a védelem által hivatkozott telefonszámlákat magánemberként fizette a vádlott. A tévedésért elnézést kérünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!