Luxusgolfhétvégéket és 600 ezres futópadot fogadott el egy korrupt minisztériumi főosztályvezető

2022. november 16. – 10:31

Másolás

Vágólapra másolva

A Központi Nyomozó Főügyészség vezető beosztású hivatalos személy által üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat hat ember ellen a Fővárosi Törvényszéken.

Egy minisztérium főosztályvezetője többek között magyar állami forrású támogatásokkal kapcsolatos előkészítő, koordináló tevékenységet végzett, ezért rendszeres kapcsolatot tartott fenn egy Veszprém megyei szálloda tulajdonosával, egy budapesti uszoda ügyvezetőjével és egy vidéki polgármesterrel.

A főosztályvezető a neki és a családtagjainak juttatott jogtalan előnyökért cserébe, több alkalommal biztosította a támogatást kérő szervezetek vezetőit arról, hogy a hivatali pozíciójából eredő lehetőségeit kihasználva közreműködik abban, hogy az államtitkársághoz benyújtott támogatási kérelmeik eredményesen elfogadásra kerüljenek.

A támogatások gördülékeny intézéséért cserébe 2020 és 2021 között különböző jogtalan előnyöket kért és fogadott el, így többek között ingyenes golfklubtagságot, évente több alkalommal luxusgolfhétvégéket, uszodabérleteket, valamint egy 600 ezer forint értékű futópadot.

Utóbbi megvételéhez a főosztályvezető (az államtitkárság szervezetének megtévesztésével és a támogatás valódi céljának elfedésével) maga szerzett költségvetési támogatást az őt megvesztegető alapítvány vezetőjének.

A nyomozó főügyészség a korrupciós bűncselekmények miatt indult ügyben 2021-ben több összehangolt bűnügyi akciót hajtott végre a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség részvételével. Ezen nyomozati cselekmények során az ingyenes juttatásokat bizonyító okiratokon kívül lefoglaltak 26 millió forint készpénzt és a futópadot is.

A főügyészség a minisztériumi főosztályvezetőn túl további öt ember ellen emelt vádat hivatali vesztegetés elkövetése miatt, akik közül hárman a támogatásban részesülő gazdálkodó szervezetek vezetői, míg a további két ember a vesztegetés elkövetéséhez nyújtott segítséget.

Vádiratában az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság ítélje valamennyi vádlottat végrehajtandó szabadságvesztésre, pénzbüntetésre, és rendeljen el vagyonelkobzást az átvett és ígért vagyoni előnyökre. A főügyészség egyebek mellett azt is indítványozta, hogy a bíróság a főosztályvezetőt végleges hatállyal tiltsa el a köztisztviselői foglalkozás gyakorlásától.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!