Schadl elfogása után hónapokig lehallgatták az alkotmánybíró végrehajtóként dolgozó gyerekeit

2023. április 6. – 08:39

Schadl elfogása után hónapokig lehallgatták az alkotmánybíró végrehajtóként dolgozó gyerekeit
Czine Ágnes alkotmánybíró egy 2021-es eseményen – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Schadl György elfogása után másfél hónappal a bíróság engedélyezte Czine Ágnes alkotmánybíró végrehajtóként dolgozó gyerekeinek lehallgatását, írja a 24.hu a nyomozati iratokra hivatkozva. A dokumentum szerint a Budai Központi Kerületi Bíróság 2021. december 15. és 2022. március 14. közt engedélyezte Fiedler Bálint és Fiedler Laura önálló bírósági végrehajtó lehallgatását.

Fiedler Bálint előbb Szolnokon, majd Zalaegerszegen működtetett önálló végrehajtói irodát, Fiedler Laurát pedig 2018-ban nevezték ki végrehajtónak Esztergomba.

A Központi Nyomozó Főügyészség indítványa alapján az alkotmánybíró gyerekeinek megfigyelésére azért volt szükség, mert

„a nyomozás adatai szerint a rövid ideje végrehajtónak kinevezett érintettek bizalmas viszonyt tartanak fenn Schadl Györggyel és feleségével”.

Az indítvány szerint felmerült, hogy Fiedler Bálint közreműködhetett abban, hogy a harmadrendű vádlott és társai jogtalan előnyhöz jussanak. Fiedler neve az ötödrendű vádlott vallomásában is előkerül: eszerint Fiedler mások mellett egy nagy értékű felszámolási ügy rendezésében próbált segédkezni, és több, Schadlt érintő üzleti tárgyaláson is jelen volt. Az ügyészség szerint Schadl elfogása után Czine Ágnes alkotmánybíró másik gyereke, Fiedler Laura és Schadl György felesége „konspirált körülmények közt” találkozhatott.

Ugyanakkor a nyomozati iratokban nincs nyoma annak, hogy Fiedler Bálintot tanúként kihallgatták volna. A 24.hu kereste Fiedler Bálintot, de nem kívánt nyilatkozni. Testvére, Fiedler Laura sem reagált a lap megkeresésére. Az ő esetében sincs nyoma annak az iratokban, hogy tanúként hallgatták volna meg.

A Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagában szerepel egy tisztázatlan eredetű feljegyzés, ami szerint Fiedler Laura szoros barátságban van Schadl szintén megvádolt feleségével, „akivel együtt végeztek a Károli Gáspár Református Egyetemen, és »sülve-főve« együtt voltak a végrehajtói kar rendezvényein”.

Schadl naplójából derült ki, hogy ő és Czine Ágnes 2021 szeptemberében a Várkert Bazárnál működő Felix étteremben találkoztak. Azt nem árulta el Czine, hogy miről beszéltek a találkozón. Szintén a végrehajtói kar elnökének naplójából lehet tudni, hogy Schadl már akkor is sűrűn találkozott Fiedler Bálinttal, amikor az alkotmánybíró gyerekét még ki sem nevezték végrehajtónak.

A Schadl Györgyöt és Völner Pált érintő korrupciós botrányról itt találja minden cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!