Idén még nem érkeztek meg a választások előtt beígért iskolai laptopok

2023. április 6. – 08:04

Idén még nem érkeztek meg a választások előtt beígért iskolai laptopok
Vitályos Eszter, a Fidesz képviselőjelöltje laptoposztás közben, a 2022-es kampányidőszakban, a saját választókerületében található Móricz Zsigmond Gimnáziumban – Fotó: Vitályos Eszter / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

2022 elején több iskolában is a Fidesz képviselőjelöltjei osztották ki az állam által biztosított laptopokat, az idén viszont nem indult be a program, írja a 24.hu.

Mi is megírtuk tavaly, hogy a kormány a következő négy évben 560 ezer tanulói és 55 ezer tanári notebookot vásárol mintegy 200 milliárd forint értékben – ezt még a választások előtt jelentette be Kásler Miklós, az akkori Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője. Az ígéret az volt, hogy négy év alatt valamennyi 5–12. évfolyamos tanuló iskolájában lesz megfelelő mennyiségű, korszerű, legfeljebb 4 éves, személyes használatba is adható eszköz. Többször is helyi fideszes politikusok adták át ezeket a laptopokat az iskoláknak, a választási bizottság egyik esetben megállapította: jogszerűtlen volt, amikor a Fidesz képviselőjelöltje az állami programban megvásárolt laptopokat adott át a kampányidőszakban egy szentendrei gimnáziumban, a saját választókörzetében.

Éppen ezért lehet aktuális kérdés, hogy egy évvel a választások után miért nem érkeznek meg a tavaly beígért laptopok az iskolákba.

„Mivel az RRF-megállapodás késleltetve született meg Magyarország és az Európai Bizottság között, a kormány saját forrásaiból indította el a tavalyi évben a projektet”

– írta a Klebelsberg Központ a 24.hu-nak. A lap szerint tehát az uniós Helyreállítási Alap adná a forrást a laptopbeszerzésre, a pénzek azonban egyelőre nem érkeznek, amíg a kormánynak nem sikerül lezárnia a vitás kérdéseket az Európai Unióval.

A Klebelsberg Központ válaszában azt írta: sajnos még mindig nem kaptuk meg a nekünk járó uniós forrásokat, így a notebookok beszerzésére igényelt támogatást sem, ennek ellenére tovább szeretnénk vinni a programot. Szerintük a nagy mennyiségű eszköz beszerzése időigényes, azonban továbbra is az a cél, hogy minden 5–12. évfolyamos tanuló néhány éven belül rendelkezzen saját használatra megfelelő digitális eszközzel. Hozzátették: a projekt folytatásáról, a regisztrációs időszak kezdetéről a Klebelsberg Központ időben tájékoztatást nyújt az érintetteknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!