Navracsics szerint az uniós pénzek hiánya miatt nem biztos, hogy 2030-ig az öt legélhetőbb uniós ország közé fogunk tartozni

2023. április 4. – 10:52

Navracsics szerint az uniós pénzek hiánya miatt nem biztos, hogy 2030-ig az öt legélhetőbb uniós ország közé fogunk tartozni
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Bár az Orbán-kormány azt tűzte ki célul, hogy Magyarországnak az unió öt legélhetőbb tagállama közé kell tartoznia 2030-ra, de ennek a célnak a teljesítését most akár mégis el lehet halasztani, mert nem jön még az uniós pénz, mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az Egyensúly Intézet konferenciáján kedden.

A konferencia neve „Magyarország jövő időben” volt, és Karácsony Gergely főpolgármesteren kívül ott volt rajta körülbelül harminc ország nagykövete is.

Navracsics Magyarország jövőképéről beszélt, a 2030-ig tartó stratégiáról, de beszédét azzal kezdte, bár óva intették attól, hogy a konferencián aktuálpolitikázzon, azért annyit mondana, hogy az előbb elmondottakat úgy is lehet értékelni, miszerint az unió megakadályozza, hogy Magyarország az unió öt legélhetőbb tagállama közé tartozzon 2030-ra. „De természetesen én nem gondolom így”, tette azért hozzá.

A miniszter – részben a jelenlévő Karácsony megnyugtatására – azt mondta, az egész ország sikere Budapest sikere: ha Budapest sikeres, akkor az ország is. Ezután az ország térképét kivetítve olyanokról beszélt, miszerint:

  • Az ország keleti része kezd kiürülni, onnan vándorolnak inkább az ország nyugati része felé.
  • A nagyvárosokból is egyre többen települnek ki az agglomerációba.
  • A keleti, dél-keleti térségek viszonylag dinamikusan zárkóznak felfelé, főleg az uniós pénzeknek és a kormány politikájának köszönhetően.
  • Az ország középső és nyugati részén magasabb keresetűek vannak.
  • A boldogság-indexben „nem vagyunk olyan rosszak, mint ahogy gondolkodunk magunkról, bár lehetnénk jobbak is”.

Mi a cél? – tette fel a kérdést Navracsics, majd meg is válaszolta: „nincs más dolgunk, mint az ENSZ által megadott pontokat követni”, ilyen az éhezés megszüntetése, a nemek közti egyenlőség, egészség, jólét, minőségi oktatás megléte stb. Navracsics azt is megkockáztatja, hogy „akármilyen színű párt lesz kormányon 2030-ban, akkor is ez lesz a politikai programjának az alapja”.

Tarlós István legnagyobb tanítványa

Ezután Karácsony Gergely tartott beszédet, de ő nem Magyarország, hanem Budapest jövőképéről. A főpolgármester azt mondta, bár arról kéne beszélnie, milyen struktúrája van 2030-ig, de „köztünk szólva, 2030-at jobban látom, mint az idei év másik felét”, mert szerinte a főváros működési bevételei nincsenek egy súlycsoportban a kiadási elvárásokkal, a központi költségvétési hátrányok és elvonások matt.

Karácsony szerint a hazai GDP 38 százalékát Budapest termeli, de Budapest ebből a pénzből évről évre egyre kevesebbet kap szerinte. De Budapestről nem lehet az agglomeráció nélkül beszélni, mert:

  • 1,6 millió munkahely van a fővárosban, miközben nagyjából 800 ezer budapestinek van aktív állása.
  • Budapesten az autóval megtett kilométerek felét nem budapestiek teszik meg.

Karácsony szerint Budapestnek az agglomerációval kell közösen azon gondolkodnia, hogy a versenyképessége megmaradjon, még „direkt állami támogatás nélkül” is, de azért „ha nem leszünk túl a pénzügyi nehézségeken, akkor minden 2030-ra szóló tervünk az íróasztalban marad”, mondta Karácsony.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A főpolgármester szerint például azon is segíteni kell, hogy Budapesten túlépítettség van, „ahol lehet építeni, ott építenek”, közben az agglomerációs kiáramlás „urbanisztikai katasztrófához fog vezetni”. Karácsony szerint Budapest világelső az ingatlanárak növekedésében az elmúlt tíz évben, de a fizetések ezt a növekedést nem követik, így aki tud, inkább az agglomerációban vesz valami ingatlant.

Mit kell tenni? Csökkenteni kell a lakhatási árakat Budapesten, és új lakásokat kell építeni, 2027-ig évente legalább hétezret, ami le is viszi majd a lakásárakat. Zöldíteni kell a várost is, ezzel pedig javítani a város életminőségén, hogy „ne a közlekedés vigye el az összes zöldterületünket”.

2030-ig el akarják érni, hogy a városi közlekedés fele tömegközlekedés legyen, és a jelenlegi kerékpárközlekedési arány is az ötszörösére nőjön – ezt egyébként még a Tarlós-érában tűzték ki célul, és „Tarlós István legnagyobb tanítványaként mindent megteszek azért, hogy ez így is lehessen”. Emellett uniós pénz nyertek arra, hogy Budapesten klímairodát nyissanak, ami Karácsony szerint hozzásegíteni a lakástulajdonosokat ahhoz, hogy energiahatékonysági beruházásokat csináljanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!