Romák oktatási szegregációja miatt marasztalta el Magyarországot a strasbourgi bíróság

2023. március 31. – 07:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy csütörtökön kihirdetett ítéletében 7000 euróra büntette Magyarországot egy, a romák oktatási szegregációjával kapcsolatos ügyben – írja az MTI.

Az ügy roma származású felperese 2013 és 2014 között egy olyan általános iskolába járt, amit kizárólag roma diákok látogattak. A felperes szerint az iskolában oktatott tananyag szinten aluli volt, 2013-as oktatási adatok szerint az ott tanulók kevesebb mint 10 százaléka tanult tovább.

A panaszos anyja kérelmet nyújtott be az oktatási hivatalhoz annak érdekében, hogy a fiát helyezzék át egy másik iskolába, amely jobban megfelelne a halláskárosodás miatt kialakult tanulási nehézségeinek. Ezt a kérelmet elutasították, mivel az illetékes hatóságok szerint a fiú nem lakott az érintett tankörzetben, azonban az iskola tömegközlekedéssel mindössze öt percre volt a lakóhelyétől.

Ezen ügyek miatt 2015 decemberében a kérelmező, arra hivatkozva, hogy joga van a diszkriminációmentes oktatáshoz, alkotmányjogi panaszt nyújtott be, de azt a magyar Alkotmánybíróság elutasította. Az Európai Bíróság viszont megállapította, hogy a panaszost „szegregált körülmények között oktatták”. Ezért Magyarországnak 7000 eurót kell fizetnie a felperesnek erkölcsi kártérítés címén és további 4537 euró perköltséget.

A családot 2014 óta képviselő ügyvéd, dr. Kegye Adél elmondta, hogy a döntés precedens értékű, mert a bíróság arra is kötelezte a kormányt, hogy az érintett általános iskolában fennálló szegregált oktatást szüntesse meg.

Emellett, az ítélet alapján Magyarországnak olyan közpolitikai intézkedéseket kell kidolgoznia, amelyek az érintett iskolán is túlmutatóan az oktatási szegregáció megszüntetésére irányulnak.

„A faji szegregációtól mentes társadalmi együttélés alapvető értéknek számít a demokratikus társadalmakban, és ennek egyik eszköze az integrált oktatás” – írja az ítélet. Az Európai Roma Jogok Központjától Brassói Vivien és az ügyön dolgozó Gellér Judit hangsúlyozták, hogy a Magyarországgal szemben folyamatban lévő, a roma gyerekek oktatási szegregációja miatt indult kötelezettségszegési eljárás szempontjából is fontos a döntés.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!