Társadalomkutató: Egy évvel a választás után nagyobbat bukna az ellenzék, mint 2022-ben

2023. március 30. – 08:37

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz egy most vasárnapi választáson kb. ugyanakkora, vagyis 52 százalékos támogatottsággal még nagyobbat nyerne, mint egy éve, ugyanis az azóta széttagozódott ellenzéki összefogás a 2022-esnél (megszerzett 36 százalék, becsült 40 százalék*) is rosszabb eredményt érne el (30 százalékot), írja a kormányközeli Társadalomkutató.

Fotó: Társadalomkutató
Fotó: Társadalomkutató

Az 1000 fő telefonos megkeresésével 2023. március 27–29. között felvett kutatás során 18 évnél idősebbeket kérdeztek, a maximális mintavételi hiba ± 3,16 százalék. A felmérés során azt kérdezték: mely párt vagy pártszövetség listájára szavaznának, ha most vasárnap lennének a választások. Az eredmények azt mutatták, írja a Társadalomkutató, hogy a Kétfarkú Kutya Párt már 10 százalékos támogatottságot szerezne (4 százalékot jósoltak nekik 2022-ben), amivel biztosan átlépné a parlamenti küszöböt, de a Mi Hazánk 8 százalékos támogatása is jobb tavalyi, becsült és elért 6 százalékot eredménynél.*

A felmérés szerint a szétbomlott összefogás egykori pártjai vegyes képet mutatnak: a Demokratikus Koalíció tűnik a legerősebbnek, amely mögött a választók 12 százaléka áll. Feleekkora támogatottsággal követi őket a 6 százalékos Momentum, amely után a Jobbik következik 4 százalékos támogatottsággal, míg az LMP (3 százalék), az MSZP (2 százalék), illetve a Párbeszéd (1 százalék) jelentősen elmarad a parlamenti bejutást és frakcióalakítást biztosító támogatottságtól. A Márki-Zay Péterhez köthető Mindenki Magyarországa Néppárt eddig a választók 2 százalékát tudta megszólítani.

*Frissítés 2023.03.30. 9:56

Cikkünk korábbi verziójában az állt, hogy a Társadalomkutató az egységes ellenzék számára 41, az MKKP és a Mi Hazánk számára pedig 3-3 százalékot becsült, ám egy későbbi mérésükben az egységes ellenzék már csak 40 százalékon, az MKKP 4 százalékon, a Mi Hazánk pedig 6 százalékon állt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!