Már a TEK is keresi a hétfőn eltűnt tolnai kisfiút, rendőrségi helikoptert is bevetnek, hogy a nyomára bukkanjanak

2023. március 28. – 11:48

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Kedd délután megtalálták a gyereket.

Hétfő délután eltűnt egy ötéves kisfiú Tolna város Mözs nevű városrészéből – írtuk meg kedd reggel a rendőrség közleménye alapján.

A Tolna Vármegyei Rendőrfőkapitányság szóvivője kérdésünkre elmondta, hétfő este óta folyamatos az „élőláncos keresés”, az ország számos pontjáról érkeznek civilek és mentőalakulatok, jelenleg is több százan vesznek részt a felkutatásában.

A tolnai és szekszárdi rendőrség és a polgárőrség mellett kedd reggel óta már a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai is részt vesznek a keresésben, és egy rendőrségi helikoptert is bevetnek, hogy a kisfiú nyomára bukkanjanak.

Komlósiné Kiss Anett sajtószóvivő a Telexnek azt mondta, egyelőre sajnos nem jutottak eredményre, de nagyon remélik, hogy még a mai napon megtalálják a kisfiút.

A teol.hu hétfő este azt írta, nem megerősített információik szerint a környező lakóházak biztonsági kamerái rögzítették a kisfiút a lakóhelyétől nem messze – ezt lapunknak nem erősítette meg a rendőrség.

A kisfiú a tolna-mözsi Temető utcai otthonából tűnt el hétfő délután öt óra körül. A fiú „barna hajú, vékony testalkatú, betegsége miatt nem tud beszélni, kezeivel mutogat”. A Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Facebook-oldalán azt írja, „az emberekkel nem nagyon kommunikál, visszahúzódó”. Távozásakor kék-piros, fehér csíkos nadrág és szürke pulóver volt rajta.

A rendőrségnek a kisfiú szülei azt mondták, úgy juthatott ki az udvarról, hogy a nagyon erős szélben kinyílt a kertkapu – közölte lapunkkal a sajtószóvivő.

Tolna város polgármestere, Appelshoffer Ágnes a Teol.hu-nak azt mondta, mindenkinek össze kell fognia, hogy megtalálják a kisfiút, aki autista, ami nehezíti a keresést, „hiszen ő nem fog senkihez magától odamenni segítséget kérni”.

A polgármester kedden azt is elrendelte, hogy a város riasztórendszerén keresztül (ezen keresztül szokott történni a szirénapróba is) hangozzon el a rendőrség felhívása, hogy azokhoz is eljusson az eltűnés híre, akik nem használják az internetet. Appelshoffer az önkormányzati hivatal dolgozóit is arra kéri, hogy ha a munkájuk engedik, ők is vegyenek részt a keresésben.

A kisfiú édesanyja a Blikknek azt mondta, a kisfiú tavaly egyszer már elszökött otthonról, de akkor egy órán belül megkerült.

„A kisfiam élni akar. Fulladással született, többször is újra kellett őt éleszteni. Ha azokat túlélte, akkor ezt is túl fogja” – nyilatkozta a lapnak.

„Az utcában több házban is vannak térfigyelő kamerák, amelyek veszik az utca képét is. Azon láttuk, hogy egy darabig fel-le sétált az utcában, majd hirtelen eltűnt” – mesélte.

A Teol.hu-nak az édesanya a könnyeivel küszködve arról beszélt, a kisfia autista, nem beszél és erősen tikkel. Az egyik ilyen „tikkje” a sétálás, hétfőn pedig úgy érezhette, el tud menni egyedül is, ezért szökhetett ki.

A nő a megyei hírportálnak azt mondta, ő épp nem volt otthon, az idősebb fiával tartott hazafelé az iskolából. A férje volt otthon a kisebb gyerekekkel, amikor a viharos szél kinyitotta a kaput és felborított mindent az udvarban. A férfi épp a kertből pakolta be a játékokat a házba, a kisfiú pedig az egyik pillanatban még mesét nézett az egyik szobában, egy óvatlan pillanatban azonban kimehetett az udvarra, és amíg az édesapja nem figyelt, kimehetett a kapun.

A mentálisan beteg kisfiú pszichológusa a Blikknek azt mondta: „most úgy viselkedik, mint egy sebzett vad. A kereső emberek inkább megrémítik és menekül a hangok elől, semmint örülne a megmenekülésének. Valószínűleg tegnap este is inkább távolabb futott, amikor meghallotta, hogy az ő nevét kiabálják”.

A Blikk azt írja, több kutyás mentőegység is kutat a kisfiú után, de nehezíti a dolgukat a viharos erejű szél. A helyszínen van egy mentőautó is, mivel hétfő éjjel is fagypont körüli volt a hőmérséklet, a kisfiú egészen biztos a kihűlés szélére került.

A helikopter hőkamerája egyelőre nem talált nyomot, és hiába fésülték át a közeli pajtákat és elhagyatott épületeket, ott se bukkantak a kisfiú nyomára. A TEK búváregysége még nem érkezett meg a helyszínre, de néhány lakos lemerült a közeli halastóba is, hogy átkutassák, de ez sem vezetett eredményre.

A Szekszárdi Rendőrkapitányság munkatársai kérik, hogy aki a fiú jelenlegi tartózkodási helyéről információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen bármelyik rendőri szervnél, hívja a 0674/501-106-os számot, vagy tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöldszámán, illetve a 112-es központi segélyhívó telefonszámon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!