Vízpermetezés és fűrészpor: készülnek a gazdák a drasztikus lehűlésre, a várható fagyokra

2023. március 27. – 05:28

Másolás

Vágólapra másolva

A gazdák aggódnak, hogy a következő napokban várható hirtelen lehűlés tönkreteheti a leendő termést. Ilyenkor akár néhány órányi fagyban is elfonnyadhatnak a virágok – hangzott el az ATV híradójában.

Az Atv.hu által idézett összefoglalóban egy becsehelyi gazda arról beszélt, hogy a hét közepére várt lehűlés miatt a kajszi- és őszibarackfái lesznek leginkább veszélyben, de próbálják megóvni a virágokat és a rügyeket. Az ültetvényben két évvel ezelőtt legalább negyven helyen raktak tüzet és füstöltek, amivel sikerült megvédeniük az ültetvény nagy részét a fagykároktól. Egy másik termelő a vízpermetezést, illetve a vastalicskába való fűrészpor és apró ágacskák bevetését ajánlja.

A Hajdúságban a gazdák arról is beszéltek: már a tavalyi aszály következményeit is látják, mivel a korábbiaknál most sokkal kevesebb a virág a fákon. A következő napokra mondott mínusz 2-3 fokos talaj menti fagy „még inkább rombolni fogja a virágoknak az életképességét, és ezáltal a termés mennyisége is csökkenni fog, vagy csökkenhet” – nyilatkozta egy termelő az ATV-nek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!