Vádat emeltek a traktoros tüntetést szervező Szabó Bálint ellen

2023. március 24. – 08:50

Vádat emeltek a traktoros tüntetést szervező Szabó Bálint ellen
Szabó Bálint beszél az augusztus 20-i tüntetésen – Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség közúti veszélyeztetés és hivatalos személy elleni erőszak miatt emelt vádat a letartóztatásban lévő Szabó Bálint ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon – derül ki az ügyészség sajtóközleményéből. November közepén rendelték el a szegedi önkormányzati képviselő letartóztatását, aki az augusztus 20-i mini-gazdatüntetés szervezéséről és más cifra lódításokról híresült el.

Szabó Bálint neve onnan lehet ismerős, hogy augusztus 20-ra „Országos gazdatüntetés” címen tüntetést hirdetett Budapestre. Szabó Bálint szerette volna traktorokkal elfoglalni a pesti alsó rakpartot, hogy aztán az Agrárminisztérium Kossuth téri épülete előtt tüntethessenek. Az eseményt ebben a formában végül a rendőrség akadályozta meg: augusztus 20-i rendezvényekre hivatkozva nem adott engedélyt. A gazdatüntetés így nem járt nagy sikerrel, mindössze néhány autó és hatvan ember lézengett a Dózsa György útra terelt demonstráción. Csakhogy a főszervező szerint a tüntetés utána sem ért véget.

Az ügyészség vádirata szerint Szabó Bálint tavaly szeptember 21-én délután Budapesten autójával akadályozta egy rendőrségi konvoj tagjait a feladatuk ellátásában, miközben több közlekedési szabályt is súlyosan megsértett.

Ugyanezen a napon este társaival megjelent a budai Várban, hogy az általa korábban bejelentett demonstráción részt vegyen. Itt egy jogszerű rendőri intézkedés miatt Szabó Bálint indulatossá vált, azt kiabálta: csak kényszerintézkedés hatására fogja hagyni, hogy ismerősét elvigyék a helyszínről, majd felszólította társait, élőlánccal akadályozzák meg az előállítást.

Ezután Szabó több hivatalos személlyel is dulakodott, erőszakos magatartásával hosszú percekig akadályozta a jogszerű rendőri intézkedést. Ezután a férfi a rendőröket „mocskos állatoknak”, „mocskos rendőröknek” nevezte.

Az ügyészség azt indítványozta vádiratában, hogy az önkormányzati képviselőt a bíróság halmazati büntetésül ítélje próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és járművezetéstől eltiltásra.

Szabó politikai pályafutását Vas megyében, csepregi képviselőként kezdte, dolgozott az MSZP-s Tóth Csaba mellett, később volt a Demokratikus Koalíció tagja is. De ki is ez az ember? Erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!