Nyolcezer manórudat már biztosan nem szipókáznak el a NAV-nak köszönhetően

2023. március 24. – 09:43

Másolás

Vágólapra másolva

„Senki nem fogja elfüstölni azt a több mint nyolcezer »manórudat«, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai foglaltak le a közelmúltban” – írja közleményében a NAV.

A Kínából rendelt, csaknem harmincmillió forintos piaci értékű Elf Bar-szállítmányt kínai állampolgárok vették át a főváros környékén, de forgalomba hozniuk már nem sikerült. A NAV Repülőtéri Igazgatósága szűrte ki a gyanús küldeményt, amely nagy mennyiségű Elf Bart rejtett. Azt is kiderítették, hogy a címzettként feltüntetett becenév kit takarhat, így meglett a megrendelő. Őt és üzlettársát a kézbesítéskor fogták el.

A helyszínen további Elf Barokat is találtak, a felhalmozott, 29 millió forint piaci értékű terméket lefoglalták. A pénzügyőrök két embert gyanúsítottként hallgattak ki költségvetési csalás megalapozott gyanújával, akik összesen 6,7 millió forintos vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

Tavaly nyáron tartott nagyobb sajtótájékoztatót a NAV az úgynevezett manórúdról (Elf Bar, manórudi, hevítő rúd, ki hogy nevezi). Az apropó az volt, hogy a főként a fiatalok körében durván elterjedt, eldobható elektromos cigaretta, valójában illegális Magyarországon. Az Elf Bar károsabb, mint gondolnánk, a piaca hatalmasat robbant, miközben már egy darabot birtokolni is büntetendő itthon. Az Elf Barral kapcsolatos tényeket és tévhiteket ebben a cikkünkben mutattuk be részletesebben.

A NAV a friss közleményében azt írja, tavaly óta új módszert is kidolgoztak, hogyan szűrjék ki ezeket a termékeket, hogyan kapják el azokat, akik mégis ezzel kereskednének, de részleteket nem árultak el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!