Egy darab Elf Bar birtoklása is illegális, rááll a NAV a káros manórúdbiznisz felszámolására

Legfontosabb

2022. június 15. – 13:32

frissítve

Egy darab Elf Bar birtoklása is illegális, rááll a NAV a káros manórúdbiznisz felszámolására
A NAV sajtótájékoztatója – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Sajtótájékozatót tartott szerdán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az úgynevezett manórúdról (Elf Bar, manórudi, hevítő rúd, ki hogy nevezi). Az apropó az volt, hogy a főként a fiatalok körében egyre jobban terjedő, eldobható elektromos cigaretta, bár egyszer népszerűbb a hazai piacon is, valójában illegális Magyarországon. A NAV az elmúlt időszakban több Elf Bar-akciót is indított a manórudidílerek elkapására. Az Elf Bar károsabb, mint gondolnánk, a piaca hatalmasat robbant, miközben már egy darabot birtokolni is büntetendő itthon.

A NAV a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságával (SZTFH) tartott közös sajtótájékoztatót az Elf Barról mint új jelenségről. Mint a dohány-kiskereskedelem felügyeletét, a dohányboltok ellenőrzését ellátó SZTFH elnöke, Biró Marcell elmondta, a manórudi néven futó vape nagyjából februárban jelent meg Magyarországon. Az Elf Bar egyébként régebb óta létezik: 2018-ban jelent meg a nemzetközi piacokon, de mint a Dazed írja, az Egyesült Királyságban is csak a közelmúltban lett népszerű. Tavaly például 279 százalékkal nőtt rá a kereslet a britek között. Biró elmondta, hogy a manórúd

„semmiképp nem pozitív jelenség, hanem kifejezetten negatív. Egyértelműen káros, nem tudjuk azt sem meghatározni, hogy mit tartalmaznak ezek a termékek”.

Az SZTFH elnöke hozzátette, fokozott probléma a hirtelen berobbant Elf Barral, hogy mint illegális termék, nem esett át az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) féléves ellenőrzésén, amelyen minden forgalomba kerülő termék végigmegy. Mondjuk, ha rajtuk múlik, forgalmazási célok miatt biztos nem is fog az OGYÉI elé kerülni: a NAV és az SZTFH is jelezte, hogy ők biztosan nem fogják támogatni a manórúd legalizációját. Egyrészről azért sem, mert az ízesítések miatt lényegében kapudrogként működik, másrészről mert eldobhatósága miatt a környezetet is szennyezi.

A termék népszerűsítésének elkerülése érdekében a kép forrását nem közöljük
A termék népszerűsítésének elkerülése érdekében a kép forrását nem közöljük

Zöld szám is indul az Elf Bar ellen

Az Elf Barra irányuló hatósági figyelem legnagyobb oka az, hogy a jelenlegi árusítási formájában bármilyen kiskorú könnyen hozzáfér. A problémát fokozza, hogy a manórudak ízvilága is mintha pont ezt a csoportot célozná: van belőlük unikornis shake, epres tejturmix, mangó, vattacukor is. Horváth Gábor ellenőrzési szakfőigazgató arról beszélt, hogy számításaik alapján

  • egy normál cigarettában 17 slukk van – a manórudat pedig 600-tól 5000 szívásos kiadásokig árulják;
  • egy normál cigisdobozban 19 szál van, ezekkel az adatokkal számolva a legkisebb Elf Bar 2,5 doboz, a legnagyobb 15 doboz cigarettának felel meg.

Horváth szerint a manórúd abban is különbözik a cigarettától, hogy nem büdös, és a szál cigivel szemben nem mutatja, „hol a vége”, nem fogy el 17 szívás után. A legnagyobb veszélyt a termékben a nikotintartalma jelenti. Ez a rudakra írt adatok alapján 2-5 százalék lehet, de

a NAV laborvizsgálatai alapján jóval több nikotin van benne, mint amit ráírnak a gyártók, a nikotin mellett a tüdőre káros növényi glicerint, polietilén-glikolt, aromákat, és „még ki tudja, mit” találni a manórudiban.

A NAV-SZFTH jelezte, éppen ezért már korábban szóltak az iskoláknak, a Kréta rendszerén keresztül pedig a szülők egy részének is, felhívva figyelmüket a veszélyre. A szervezetek azt tervezik, hogy nyáron az állam alá tartozó nyári táborokban, szeptembertől pedig az iskolákban fognak prevenciós manórudi-előadásokat tartani, mert Biró szerint „a gyermekeket meg kell védeni, az elektromos cigaretta nem játék”. A jövőben az SZTFH elindítja az 1828-as ingyenesen hívható zöld számát is, amin bárki szabadon bejelentheti, ha Elf Bar-terjesztéssel találkozik.

A cigicsempészek is átálltak a manórudizós bizniszre

Biró kiemelte, hogy a birtoklás és az árusítás is illegális, ráadásul a NAV szerint egyre nagyobb teret hódít, épp ezért terveznek szigorított ellenőrzéseket. A következő héttől az SZTFH és a NAV közös akcióban lép fel a manórudiárusokkal szemben. De az elmúlt időszakban már több akciót is szervezett a NAV,

csak az elmúlt hetekben 135 millió forintnyi árut foglaltak le, négy embert vettek őrizetbe, és 20 millió forintnyi bírságot szabtak ki.

Mint az SZTFH jelezte, az Elf Bar jogilag sem klappol. Egyrészről a magyar jogszabályok szerint, mivel dohánytermék, csak trafikban lehetne árulni, zárjeggyel ellátva, ízesítés nélkül. És itt jön képbe a NAV: az illegális kereskedelem magával hozza, hogy az elektromos cigarettát áruló elfbárók nyilván nincsenek bejelentve kereskedőként, nem adnak bizonylatot, és nem is adóznak a termékből.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A NAV monitorozta a közösségi oldalakon árusított Elf Barokat, főként a Facebookon, Messengeren keresztül vették fel a kapcsolatot. A sajtótájékoztatón a háttérben nagy projektoron vetítettek is ki általuk talált Facebook-posztokat, ezek főként olyasmikről szóltak, mint hogy „futott már valaki NAV proba vásárloba? mire figyeljunk hogy ki tudjuk talán szürni?”.

A NAV szerdával bezárólag 105 próbavásárlós ellenőrzést tartott eddig – ismertette Horváth. Ezekkel körülbelül 20 millió forintnyi manórudat foglaltak le. Borsodban igazán nagy fogásba is belefutottak, itt az egyik manórúddílernél a 200 darab Elf Bar mellett találtak rengeteg dohányterméket, 200 liter benzint, összesen 16 millió forint értékű illegális árut. Olyannal is találkoztak, ahol fiatalkorúak adták át az üzlet leütése után a terméket – volt, hogy a fiatalnak a saját anyja szólt, hogy menjen el, mert NAV-osok vannak a környéken.

Tóth Márk pénzügyőr ezredes, a NAV bűnügyi igazgatóságának vezetője elmondta, hogy a lefoglalt csomagok nagy része Kínából feladva érkezett Magyarországra. A NAV úgy látta, a 600-700 forintért is rendelhető rudakat a hazai dílerek akár 3-14 ezerért is tovább tudták adni. Ebből jött létre az a különös jelenség is, hogy

a hazai klasszikus cigarettacsempészettel foglalkozó körök áttértek a manórudizásra a nagyobb profit miatt.

A szervezetek a sajtótájékoztató végén ismét hangsúlyozták, hogy egy darab Elf Bar birtoklása is illegális Magyarországon. Nem szabad továbbá semekkora mennyiségben rendelni külföldről vagy áthozni a határon. A NAV azt is jelezte, hogy aki Magyarországon értékesít engedély nélkül Elf Bart, az 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírságot kockáztat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!