Egy korábbi TEK-es kiképzőhöz kötődő oldal hozta nyilvánosságra antifasiszta tüntetők adatait

2023. március 23. – 16:29

Másolás

Vágólapra másolva

Ofella Balázst – aki januárban még a Terrorelhárítási Központ kiképzőjeként nyilatkozott – találták azon anonim Facebook-oldal mögött, amely a tüntetés egyes résztvevőinek adatait közzétette – írja a Lakmusz.hu.

„Gerilla – A harmadik csapás” elnevezésű Facebook-oldalon február 18-án egy posztban az egy héttel korábbi antifasiszta tüntetés öt résztvevője látható – arccal, névvel, valamint személyes Facebook-profiljukat és munkahelyüket feltüntetve. Ők tiltakozásukat fejezték ki a rendőrség által betiltott, végül megtartott február 11-i „becsületnapi” megemlékezéssel szemben.

A portál azt írja, hogy négyüket sajtófotókból és közösségi médiára feltöltött képekről azonosíthatták be, egy emberről pedig úgy tették közzé az adatokat, hogy nem is tudták bizonyítani, hogy ott volt a tüntetésen.

„Gyűjtöttünk egy csokorral a hétvégi antifa megmozdulások résztvevőiből”

– írták a posztban. A bejegyzés azt a hatást keltette, mintha a felsorolt öt főnek köze lett volna a kitörés emléknapja hetében elkövetett erőszakos utcai bűncselekményekhez. Az aktivistákra több szélsőjobboldali portál is rászállt, zaklatták őket, egyikük telefonon kapott életveszélyes fenyegetést. Ofella Balázs a Lakmusz megkeresésére elismerte, hogy a Gerilla rajongói felületét ő jegyezte be a blog.hu-n, azt viszont tagadta, hogy a Gerilla Facebook-oldalak szerkesztője lenne.

Részletes cikkében a Lakmusz feltárta, hogy mi az a Gerilla Facebook-oldal, milyen internetes hálózat szerveződik körülötte, és ki vesz részt mindennek a működtetésében. A tüntetők személyes adatait a Gerilla-könyvtrilógia közösségi média oldala hozta nyilvánosságra. Az oldalon 2019 óta jelennek meg bevándorlók által elkövetett vélt és valós bűncselekményekre vonatkozó bejegyzések, de vannak oroszbarát posztok is. A Gerilla blogot az említett Ofella Balázs hozta létre, és több bejegyzés is arról árulkodik, hogy részt vesz a Gerilla Facebook-oldal szerkesztésében is.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Lakmusz kérdésére elmondta, hogy „a kibertér használatának folyamatos bővülése miatt várhatóan a jövőben is egyre többször fordul majd elő, hogy az áldozatokról az online térben próbálnak meg adatokat közzétenni a rosszakaróik.” Azonban ez csak akkor minősül bűncselekménynek, ha a tevékenység az érintettnek jelentős érdeksérelmet okoz, ekkor ugyanis megvalósul a személyes adattal visszaélés vétsége.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!