Kitörés nap: neonácik és antifasiszták gyülekeztek a Várban, 9 embert előállítottak

2023. február 11. – 21:31

Másolás

Vágólapra másolva

A rendőrség fokozott ellenőrzést rendelt ma el Budapesten – írja a Police.hu.

Február 11-én a szélsőjobboldal rendszerint megemlékezéseket szervez a 1945. február 11-i kitörésről, „Becsület napja” néven, illetve ekkor tartják a „kitörés túrát” is A rendőrség már korábban is jelezte, hogy nagyobb készültséggel lesz jelen ezen a napon a főváros egyes kerületeiben.

A hatóságok a gyűlések környékén 301 embert igazoltattak, hat férfit közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt, három férfit garázdaság bűncselekmény gyanúja miatt állítottak elő. Az intézkedésre az I. kerület, Kapisztrán téren, az Ostrom utcában, és a Halász bástyánál, illetve a II. kerület, Széll Kálmán téren került sor – írják.

A 24.hu és a Mérce szerint több incidens is történt az antifasiszták és a neonáci csoportok között. Az értesüléseik szerint a Normafánál és a Halászbástyánál feszült egymásnak a két csoport, de a Budapesti Rendőr-főkapitányság erről nem adott bővebb tájékoztatást.

Idén a rendőrség három, a budai Vár – Bécsi Kapu területére tervezett rendezvényt is betiltott, amin a kitörés napjára emlékeztek volna. A három betiltott rendezvény közöl kettő a kitörésre emlékezett volna, a szervezőik szerint az egyikre hat, a másikra tíz főt vártak, míg a harmadik a „neonáci túra ellen” tiltakozott volna, nyolc fővel.

A tiltás indoklása szerint „a gyülekezés helyszíne olyan országos jelentőségű történelmi emlékhely, illetve időpontja olyan nap, ami a nemzetiszocialista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök áldozataira emlékeztet.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!