Átkelt a Dunán, már Nógrádban jár a Svájcból elkóborló farkas

2023. március 21. – 19:09

Másolás

Vágólapra másolva

Nem állt meg a dél-budai agglomerációnál az M237-es kódjelű, Svájcból induló farkas, a Bükki Nemzeti Park közlése szerint az állat már Nógrád vármegye keleti részén jár.

A Svájcban befogott, majd jeladóval ellátott kóborló farkasról legutóbb a Duna-Ipoly Nemzeti Park adott jelentést március 17-én, hogy a területükön észlelték az állatot, de akkor ezt nem közölték, hogy a Duna melyik partján. Mostanra viszont világos lett, hogy a farkas átkelt a folyón.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság felvette a kapcsolatot az illetékes vadászati hatósággal és a tájegységi fővadásszal az állat biztonsága és tartamos nyomon követés érdekében.

A farkas valószínűsíthetően 2021-ben született, és tavaly tavasszal indulhatott útnak. Teljesen természetes, hogy a fiatal hímek elhagyják a falkájukat, hogy területet keressenek, mielőtt elérnék az ivarérettséget, ami általában 22 hónapos korukban következik be. Az őshonos nagyragadozókkal foglalkozó Gruppe Wolf Schweiz egyesület bejegyzésében azt írja, hogy korábban is előfordult már, hogy követték egy-egy példány vándorlását, de ritkán lehet pontosan dokumentálni, hogy melyik farkas honnan indult, és hova jutott.

Vadászok, vadgazdálkodók számára lényeges információ, hogy bár a farkas alapvetően vadon élő állatokkal táplálkozik, a vadászható fajok állományát – különösen 1-2 kóborló egyed – nem veszélyezteti. Fontos, hogy vadgazdálkodási feladatokat, vadászatot végzők minden esetben a szokásosnál is gondosabban járjanak el éjszakai vadászat, dúvadgyérítés során, írta még a Duna–Ipoly Nemzeti Park.

Állattartók esetében a legfontosabb, az egyébként is elvárható felelős állattartás: az állatok folyamatos felügyelete, vagy megfelelő 5-6 soros villanypásztor alkalmazása, éjszaka az állatok zárható helyen történő tartása, nagytestű pásztorkutyák tartása a haszonállatok mellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!