Jó a fix áras energiabeszerzés az önkormányzatoknak, csak nem tudják, meddig

2023. március 18. – 07:19

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány az év elején megadta a változó áras szerződésekről fix árakra való átállás lehetőségét az önkormányzatoknak, jelen állás szerint azonban ez a gáz esetében csak szeptember végéig, míg az áraméban december végéig adott. Az önkormányzatok most bizonytalanok: Szentendrén például egy hónap múlva ki kellene írni a közbeszerzést az energiabeszerzésre, de nem tudják, marad-e a kormány által biztosított rendszer, vagy sem – mondta a Telexnek Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, aki a gazdaságfejlesztési minisztert is megkereste az ügyben.

Eddig csak a nagyon hektikusan változó és néha rendkívül magas tőzsdei árakon lehetett energiához jutni, most egy kiszámíthatóbb megoldás jöhet. A fix, azaz rögzített áras energiabeszerzést a kormány az egyházaknak, az önkormányzatoknak és a költségvetési szerveknek kínálta fel. Az állam gyakorlatilag segít olyan szerződést kötni ezeknek a szerveknek, amiben egy adott szinten rögzítették az energia árát.

Az önkormányzatok fix áras energiabeszerzése körül azonban több kérdés is felmerült, ezért Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere a napokban levélben fordult a Nagy Márton által vezetett Gazdaságfejlesztési Minisztériumhoz. Az egyik legnagyobb probléma, hogy a kormány által biztosított fix áras szerződések miatt nem egyértelmű, az önkormányzatoknak kell-e a törvényben meghatározott módon közbeszerzést kiírniuk energiabeszerzésre, vagy sem.

„Ami helyzet most kialakult, az az ad hoc jellegű problémamegoldás következményeként jött létre. A szabályokkal ütközik a jelenlegi rendszer”

– mondta a Telexnek Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere. Az, hogy mennyire sürgős a kérdések tisztázása, önkormányzatonként eltérő, mivel mindenkinek máskor járnak le a szerződései. Szentendrén például egy hónapon belül dönteni kell ahhoz, hogy a településnek legyen „közbeszerzett” energiája. A polgármester elmondta: ahhoz, hogy tudjanak tervezni, ki kellene derülnie, marad-e a mostani eljárási rend, azaz a kormány biztosítja-e a központi beszerzésből az energiát, „ha törik, ha szakad”.

Fülöp hozzátette: nem szeretnének végigmenni a tavaly ősszel tapasztalt folyamaton, amikor kiszámíthatatlan volt az árképzés, és nagyjából „pofára adták az árakat”. Ráadásul szerinte közbeszerzés kiírásának nincs is sok értelme, mert nagyjából csak az MVM ad árajánlatot. „Nincs meghatározva, hogy ez egy hónapra szól, három hónapra szól, öt évre szól, nincs a szabályrendszer tisztázva” – mondta a kormány fix áras intézkedéséről. Ahhoz pedig, hogy a jelenleg megszabott határidők után – a gáz esetében szeptember 30., az áram esetében pedig december 31. – is legyen energia, el kellene kezdeni a beszerzéseket.

„Nemcsak az a baj, hogy azt nem tudjuk, hogy mennyi lesz az ára, hanem azt se, hogy mi lesz az eljárásrend”

– mondta Fülöp Zsolt a Telexnek.

A felelős minisztérium nem reagál

A kormány január végén jelentette be, hogy októberig fixálhatják a gázárat az egyházak, az önkormányzatok és a költségvetési szervek. Ezt az intézkedést kiegészítve, nagyjából egy hónappal később bejelentették: az áramra is kiterjesztik a fix áras rendszert. A különbség kizárólag annyi, hogy a gáz esetében jelenleg szeptember végéig, míg az áraméban egészen év végéig áll nyitva áll a lehetőség. Aki ezeken az árakon fixált, az még a lakosság által fizetett, nem piaci árszintnél is olcsóbban kapja az energiát.

A lehetőség jelentős segítség több olyan szervezetnek, amely az utóbbi hónapokban nem tudott hosszú távú, fix áras szerződést kötni a szolgáltatókkal. Mióta ugyanis beszakadt a gázár, annyira kiszámíthatatlan volt a piac, hogy a kereskedők egyszerűen nem merték szerződésben vállalni, hogy pár hónap múlva is képesek lesznek most kialkudott áron gázt szállítani.

A kormány vélhetően az év elején is jellemző alacsonyabb gázárak miatt ajánlotta fel az árak rögzítését. A lehetőséggel csak azok élhettek, akik nem rendelkeztek eddig is fix áras szerződésekkel, hanem csak változó áras szerződéssel. Ahogy az intézkedésről korábban írtuk: pozitívumnak számít, hogy akik a fixálás mellett döntenek, azoknak az állam segített szerződést kötni. Ezzel tehát valódi támogatást nyújtottak, miközben nem bolygatták a már megkötött szerződéseket.

A szentendrei polgármester a rendelet miatt kialakult ellentmondásos és egyben bizonytalan helyzetet próbálta meg feloldani Nagy Mártonnak küldött levelével. Tisztázná, hogy kell-e energiabeszerzést kiírni azoknak, akik csatlakoztak a fix áras energiabeszerzéshez, és azt is, tervezi-e a kormány meghosszabbítani az önkormányzatokat segítő intézkedést. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium sem Fülöp Zsolt, sem a mi megkeresésünkre nem reagált cikkünk megjelenéséig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!