Fix áras áramra válthatnak az állami és önkormányzati intézmények

2023. február 20. – 22:06

Másolás

Vágólapra másolva

A földgázellátásban alkalmazott gyakorlat mintájára a villamosenergiát is fix árakon kaphatják az állami, önkormányzati, egyházi intézmények és alapítványi fenntartású egyetemek, írja közleményében az Energiaügyi Minisztérium. Az érintettek körét a Magyar Közlönyben lehet megnézni.

A jelenlegi szerződésük szerint változó tarifákért vételezők térhetnek át rögzített árakra április elejétől év végéig, de csak akkor, ha a jogosultak ezt a 2023. február 28-i határidőig a kereskedőjüknek megküldött nyilatkozatban igénylik.

Ősz óta fokozatos visszarendeződés látható az energiaárakban, jelenleg is a tavalyi csúcsoknál kedvezőbb szinten alakulnak az árak.

A kormány előzőleg a földgázszolgáltatásban nyitotta meg a változó áras szerződésekről fix árakra átállás lehetőségét. Az áramellátásra kiterjesztést az önkormányzati szövetségek is javasolták az Energiaügyi Minisztériumban megtartott január végi egyeztetésen.

A rendeletben foglaltak a 2023. december 31. előtt lejáró villamosenergia-vásárlási szerződésekre, fix versenypiaci szerződéssel rendelkezőkre, vagy egyetemes szolgáltatásban ellátottakra nem alkalmazhatók.

A villamosenergia esetében a gázév időtartamától függetleníthető a fix áras időszak, amely tehát hosszabb ideig, kilenc hónapon át, áprilistól egészen 2023 végéig tart majd, írják a közleményben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!