Már 20 ezer orvos jelezte, hogy továbbra is kamarai tag szeretne lenni

2023. március 17. – 17:48

Másolás

Vágólapra másolva

Már 20 ezren jelezték, hogy az orvosi kamara tagjai akarnak maradni – írja honlapján a Magyar Orvosi Kamara (MOK). „Köszönjük ezt az aktivitást, ami azt jelenti, hogy Magyarországon egy tenni akaró, összetartó orvosközösség fogja tovább képviselni a betegei és a hivatás érdekeit.” Az orvosoknak még 15 napjuk van, hogy jelezzék csatlakozási szándékukat.

Az orvosoknak azért kell újra belépniük a kamarába, mert a kormány egy gyors törvénymódosítással megszüntette a kötelező kamarai tagságot. Az ehhez vezető konfliktus hátteréről bővebben itt írtunk. A Hvg.hu cikke szerint a MOK-nak körülbelül 50 ezer tagja lehetett, közülük 42 ezer az aktív orvos, míg nagyjából 8 ezer a nem aktív.

Éppen a kötelező kamarai tagság adta a MOK erejét, emiatt volt Magyarország egyik legerősebb szakmai érdekképviseleti szervezete, hiszen minden orvos a tagja volt: voltak helyi és megyei testületei, az országos küldöttgyűlés pedig az egész magyar orvostársadalmat érintő ügyeket vitatta meg, és hozott ezekben döntéseket.

Ironikus módon a kötelező kamarai tagságot utoljára a Gyurcsány-kormány idején szüntették meg, és akkor épp a Fidesz követelte a visszaállítását, amit 2010-ben meg is tett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!