Bírálták az európai parlamenti képviselők Szijjártót, úgyhogy Menczer is bírálja őket

2023. március 16. – 14:48

Másolás

Vágólapra másolva


Sajnálja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter februári minszki útját az Európai Parlament szerdán elfogadott állásfoglalása Belaruszról. A képviselő-testület „elítél minden olyan fellépést, beleértve a de facto hatóságoknál Minszkben tett magas rangú látogatásokat, amelyek kételyeket támasztanak azzal kapcsolatban, hogy az Unió egyértelműen nem ismeri el” a belarusz vezetést, áll a szövegezésben, melyben név szerint kitérnek a magyar külgazdasági és külügyminiszterre.

A határozat elfogadása után Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke a Facebookon példa nélkülinek és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a dokumentum „nyílt bírálatot intéz az EU egy tagállamának külügyminiszterével szemben, nevesítve” Szijjártó Pétert.

Most Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára is reagált a Facebookon. Azt mondta a feltöltött videóban, hogy szerinte megint kiderült, hogy ki a békepárti, és ki a háborúpárti. Józan ésszel mindenki tudhatja, hogy ennek a háborúnak tárgyalás, párbeszéd és kommunikációs csatornák nélkül nem lesz vége – tette hozzá –, ráadásul az egyik oldalon egy atomhatalom áll, Oroszország, és ez rendkívül veszélyes, és egy atomhatalommal szerinte tárgyalni kell a békéről.

Menczer szerint egyre többen beszélnek a harmadik világháború esélyéről, atomhatalmak összecsapásáról, a NATO és Oroszország összeütközéséről, és azt mindenképpen el kell kerülni, „ez egyet jelentene mindannyiunk pusztulásával”. A konfliktus elkerülését csak tárgyalással, párbeszéddel lehet elérni, ez pedig a magyar kormány álláspontja, és ezt képviseli Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

„Ezt képviselte néhány héttel ezelőtt is, amikor Belaruszba, Minszkbe utazott. Ott is a tárgyalás, a párbeszéd fontosságáról beszélt, és minden érintett felet arra hívott fel, hogy az eszkaláció helyett a tárgyalás és a béke irányába lépjen” – fűzte hozzá.

A szerdai állásfoglalásra reagálva azt mondta, szerinte Szijjártót azért bírálják az említett európai parlamenti képviselők, mert ők mást gondolnak a háborúról, az azzal kapcsolatos hozzáállásról. „Speciel ez igaz, ugyanis a magyar kormány békét akar, az európai parlamenti képviselők és a brüsszeli bürokraták ezzel szemben háborút. Mi tárgyalásokat akarunk és azonnali tűzszünetet, ezzel szemben ők háborút akarnak. A békepárti hozzáállása miatt bírálják az európai parlamenti képviselők és a brüsszeli bürokraták a magyar kormányt, bele akarnak kényszeríteni bennünket ebbe a konfliktusba” – fogalmazott az államtitkár.

Úgy folytatta, hogy a magyar kormány ettől még kitart a béke mellett. És ha „az európai parlamenti képviselők és a brüsszeli bürokraták

a békepárti álláspont miatt bírálják Szijjártó Péter külügyminisztert, akkor azt kell mondanom, hogy bírálom és elítélem az európai parlamenti képviselőket és a brüsszeli bürokratákat, mert háborúpártiak és háborút akarnak”. Azt is mondta, azért is elítéli és bírálja őket, mert történelmi a felelősségük abban, hogy az európai érdekkel szemben cselekszenek. Az európai érdek ugyanis a béke, szerinte életet menteni csak békével lehet.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!