„Nem hagyjuk” felkiáltással tiltakoztak a sürgősségi osztály bezárása ellen Ajkán

2023. március 16. – 09:52

Másolás

Vágólapra másolva

Március 15-én civilek tiltakoztak az ajkai sürgősségi osztály bezárása ellen, a főorvos az RTL Híradójában sírva beszélt arról, hogy továbbra is minden beteget ellátnak. „Nem hagyjuk! Nem hagyjuk!” – skandálta az ajkai Magyar Imre Kórház előtt tiltakozó emberek.

Ahogy mi is írtunk róla, március elején a Nemzeti Népegészségügyi Intézet azonnali hatállyal megszüntette a sürgősségi osztályt az ajkai Magyar Imre Kórházban. A Nemzeti Népegészségügyi Központ indoklása szerint ugyanis a folyamatos betegellátás hiánya akár életveszélyes helyzetet is okozhat. A környékbeliek felháborodtak a nemrég felújított osztály bezárásán, ezért tiltakoztak.
„Én is bármikor ide kerülhetek. És lehet, hogy mire innen elvinnének Veszprémbe, útközben meghalok, ki felel érte?” – panaszkodott az egyik demonstráló, Szabó Jánosné.

A megmozduláson az osztály főorvosa sírva beszélt a mostani állapotokról. „Mi, az osztályom összes dolgozója, az összes nővér és az összes orvos a megváltozott körülmények ellenére ugyanúgy felveszi mindennap a munkát, itt egyetlen beteg sem maradt ellátatlan az elmúlt két hétben.”

A kórház főigazgatója a múlt héten arról beszélt, csak átalakult a sürgősségi betegellátás. Dr. Nagy Zoltán azt mondta, „adminisztrációs fejlesztés történt, miszerint a sürgősségi betegellátó osztály sürgősségi betegellátó hellyé alakult át, és ez az átalakulás, úgy látszik, hogy az emberekben azt az érzést keltette, ami téves, hogy megszűnt az ajkai kórházban a sürgősségi betegellátás. Ez nem így van.”

A Magyar Orvosi Kamara szerint viszont ezzel megszűnt a sürgősségi ellátás Ajkán. Ebben a cikkben részletezték, hogy egy betegfogadóhelyen milyen felszerelések vannak. „Ez a felszerelés egy OMSZ-esetkocsi eszköztárának felel meg. A betegfogadóhely minimum feltételei között nem szerepel számítógép sem, csak egy telefon” – írták. A kamara szerint a mentőknek meg sem szabadna állniuk ott, ők azonban továbbra is oda érkeznek, mivel a legközelebbi helyen kell átadniuk a betegeket ellátásra.

A kamara szerint Ajka után máshol is megszűnhet a sürgősségi betegellátás. Az RTL megkereste a kormányt az ügyben, de adásukig nem reagáltak kérdéseikre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!