Spórolni kezdett a Szerencsejáték Zrt., de Bayer Zsolt cégének jutott 40 millió

2023. március 14. – 05:51

Másolás

Vágólapra másolva

Négy hónap alatt, tavaly novembertől idén februárig 192 millió forintot költött az állami Szerencsejáték Zrt. támogatásosztó leányvállalata – írja a Hvg.hu. A lap által benyújtott közérdekű adatigénylés nyomán március 13-án frissítette szerződéslistáját a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft., amiből kiderült: novemberben és decemberben csak egy-egy kedvezményezett kapott támogatást, januárban kilenc, majd múlt hónapban kettő.

Az egy támogatottnak kiosztott legtöbb pénz 40 millió forint volt, ketten is ennyit kaptak. Az egyik az az 1100ÉV Kft., amelynek fő tulajdonosa a Fidesz 5. számú párttagkönyvével büszkélkedő Bayer Zsolt, a kormánypropaganda egyik vezéralakja, akinek a műsorában vállalta nemrég büszkén a másik fideszes megmondóember, Bencsik András, hogy az orosz–ukrán háborúban az agresszor oroszoknak „drukkol” (visszatérve ezzel állampárti önmagához). A cégben kisebbségi tulajdonos Bayer feleségének előző házasságából született fia, Mihalovits Botond Tamás, aki egy másik vállalkozás révén üzleti kapcsolatban áll Papcsák Ferenc volt fideszes zuglói polgármesterrel – írja a lap.

A másik cég, amely 40 milliót kaphatott, az az Aréna Média Consulting és Sportmarketing Kft. volt, amelynek tulajdonosa Rózsa István, az ATV volt elnöke és tavaly december 31-ig igazgatósági tagja. Rózsa nagyon jól fekszik a Szerencsejáték Zrt.-nél, hiszen az Aréna már tavaly augusztusban is kapott 30 milliót, míg a szintén a volt ATV-vezér érdekeltségébe tartozó Rózsa Records Kft. ugyanaznap szintén kapott 30 milliót.

A Hvg.hu cikkéből kiderül: újabb 25 millió jutott a Média a Családért Alapítványnak – ugyanennyit kaptak 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben is –, amely a Média a Családért díj létrehozója is; ennek a díjnak Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége a fővédnöke. A lówellness-üggyel elhíresült Lovassport Nonprofit Kft.-nek 30 milliós összeg, míg a dunakeszi futsalnak, vagyis a klubnak, ahol egykor Szijjártó Péter is focizott, 8 millió jutott.

A maradék 49 millió forintból kapott támogatást a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége – 9,5 milliót, vagyis negyedét annak, amit például Bayerék –, és ugyanennyit kapott a Peter Cerny Alapítvány a Beteg Koraszülöttek Gyógyításáért.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 6 milliót, míg a Magyar Tehetségkutató és Fejlesztő Egyesület, a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar, Csáky-Juhász Anna – Juhász Ferenc költő lánya és Csáky Attila filmproducer felesége – kulturális vállalkozása, továbbá a Hazai Termék Kft. 5-5 millió forintokat kapott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!