A Petőfi-film társ-forgatókönyvírója és az Omega menedzsere is kapott állami kitüntetést

2023. március 14. – 14:45

A Petőfi-film társ-forgatókönyvírója és az Omega menedzsere is kapott állami kitüntetést
Csák János kulturális és innovációs miniszter és Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára átadja a Magyarország Érdemes Művésze elismerést Szente Vajk rendezőnek 2023. március 14-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Március 15-e előtt hagyományosan egy rakás állami kitüntetést osztanak ki, és ez idén sem volt másként. Kedden a pesti Vigadóban Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár adott át díjakat az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából – írja az MTI.

A Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetését, a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetését, a Magyarország Kiváló Művésze díjat, a Magyarország Érdemes Művésze díjat és a Magyarország Babérkoszorúja díjat adták át.

Magyarország érdemes művésze lett például Szente Vajk, a Puskás, a musical rendezője és a most készülő Most vagy soha! című Petőfi-film társ-forgatókönyvírója és kreatív producere.

Szente a „magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészeti értékteremtő munkája elismeréseként” kapta meg a díjat.

De kitüntetést kapott Trunkos András, az Omega együttes menedzsere is, ő a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetését vehette át.

A Nemzeti Színház színművészeit is elismerték: Magyarország kiváló művésze lett Nagy Mari, és az Üvegtigrisből is ismert Horváth Lajos Ottó, Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült Kristán Attila.

Megkapta a Lovagkereszt polgári tagozatát Salamon Konrád történész, muzeológus is, aki tavaly márciusban Németh Zsolt fideszes országgyűlési képviselő választási kampányában tűnt fel.

Rajtuk kívül számos egyetemi professzort, kutatót, költőt, zenészt, képzőművészt díjaztak, a teljes lista itt megtekinthető.

Kedden Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is átadott vagy félszáz állami kitüntetést és miniszteri elismerést, erről itt írtunk bővebben. Novák Katalin, Orbán Viktor és Kövér László közösen adták át a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, a díjazottak névsorát itt olvashatja. Valamint a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki többek között Schmidt Máriát és Parragh Lászlót is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!