Korányi Dávid külföldi útjai miatt nyomoz a rendőrség

2023. március 13. – 11:18

Másolás

Vágólapra másolva

Hűtlen kezelés gyanújával indított büntetőeljárást Korányi Dávid külföldi útjai miatt a rendőrség egy feljelentés nyomán – tudta meg a Magyar Nemzet. A határozat értemében a budapesti rendőrfőkapitány kérésére az Országos Rendőr-főkapitányság kizárta a nyomozásból a Budapesti Rendőr-főkapitányságot. Az indoklás szerint erre azért van szükség, hogy az elfogultság látszatát is elkerülhessék, ugyanis az érintett vezérőrnagy a beosztása miatt napi munkakapcsolatban van a feljelentéssel érintett személlyel, Karácsony Gergellyel. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja az eljárást, írja lap.

A Telex megkereste Korányit és a Főpolgármesteri Hivatalt is.

Korányi, pontosabban az utazásai miatt azért tettek feljelentést, mert miközben engedélyezett távmunkával a főpolgármesteri hivatalba szinte egyáltalán nem járt be a városdiplomáciai tanácsadó, több külföldi utazáson is részt vett kb. egy évvel ezelőtt, a gyanú szerint pedig meglehet, hogy több útját is a fővárosi adófizetők állhatták, ráadásul ezek az utak egyáltalán nem kapcsolódtak Korányi tanácsadói feladataihoz.

A Telex megkeresésére Korányi Dávid azt írta, hogy sajnálattal látja, hogy „folytatódik az állami hatóságok pártpolitikai célokra való felhasználása. A városdiplomáciai főtanácsadói munkám során – mint azt már korábban többször jeleztem – munkaadóm csak hivatalos útjaim költségeit állta, repülőn és vonaton egyaránt turista osztályon, a hivatali belső engedélyezési folyamatok és szabályok teljes körű
betartásával. New York és Budapest közötti repülőjegyeimet minden alkalommal magam fizettem. Kiküldetéseim során mindig Budapest érdekeit képviseltem, városdiplomáciai munkánk eredményei magukért beszélnek.”

Azt írta még, hogy tiszta lelkiismerettel áll bármilyen független vizsgálat elé, és bízik abban, hogy az NNI ugyanilyen lelkesen vizsgálja majd a kormánytagok és ismerősi körük utazásait, illetve a honvédségi repülőgépek magáncélú felhasználását is. Korányi Dávid hatósági megkeresést nem kapott még az ügyben.

Korányi Dávid nem is annyira városdiplomáciai tanácsadóként, mint inkább az Action for Democracy szervezet vezetőjeként került a médiafigyelem középpontjába. A szervezet története a külföldi támogatásokkal elég szövevényes, és habár a rendelkezésre álló adatok szerint a Márki-Zay mozgalmát támogató amerikai szervezet semmi olyat nem követett el, ami akár az amerikai, akár a magyar törvényekkel ellentétes lenne, az Action for Democracy ennek ellenére folyamatosan egymásnak ellentmondó közleményeket adott ki, szükségtelen vállalásokat tett. Részletesen itt írtunk erről. Az ellenzéki kampánytámogatás ügyéről titkosszolgálati anyag is készült, erről itt olvashatnak bővebben.

A nyomozás miatt kerestük a Főpolgármesteri Hivatalt is. Válaszukban azt írták:

„Korányi Dávid valamennyi, részben vagy egészben a Főpolgármesteri Hivatal költségére elszámolt kiküldetése a városdiplomáciai tevékenységéhez kapcsolódott. A Főpolgármesteri Hivatal a nyomozás elrendeléséről még hivatalos tájékoztatást nem kapott, így csak feltételezzük, hogy a feljelentés a tárgyban – egyebek mellett a Magyar Nemzet által is – benyújtott közérdekűadat-igénylések nyomán született cikk alapján történt, az amúgy notórius feljelentőként elhíresült Tényi István által.

Egy normális országban a rendőrség a hozzá érkező feljelentéseket érdemben kivizsgálja. Reméljük, hogy a nyomozó hatóságok minden, politikusok és köztisztviselők külföldi utazásával kapcsolatos feljelentést is hasonló alapossággal, nyomozás elrendelésével vizsgálnak meg.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!